Spring naar inhoud
tot 22 oktober op vrt nu

Craith (12+)

Bekijk Craith (12+) op

Ligt Wales in Scandinavië? Het lijkt haast zo wanneer je Craith bekijkt, een serie die helemaal past in de traditie van het Scandinavische misdaadgenre.

Craith is een nieuwe Welshe reeks van de makers van Hinterland, bij ons te zien op Eén. Craith vertelt het verhaal van een politieagente die in haar geboortestreek de gewelddadige dood van een jonge vrouw onderzoekt en ontdekt dat die te maken heeft met een onopgeloste, zeven jaar oude ‘cold case’.

Sian Reese-Williams

Craith (ook bekend als Hidden) ademt ‘Nordic noir’ uit met harde beelden van misdaden, een ietwat gedesoriënteerde speurder, donkere interieurs en lage grijze luchten over duistere wouden. Zelfs het exotische Welsh in deze tweetalige reeks klinkt een beetje Scandinavisch.

Detective Inspector Cadi John (Sian Reese-Williams) keert na vele jaren terug naar haar geboorteplaats in Noord-Wales om dichter bij haar terminaal zieke vader Huw (Ian Saynor) te zijn, een voormalige politiechef. Cadi heeft een aantal jaren in het leger gezeten en werkte daarna bij de politie van Manchester. Ze is een toegewijde, gedreven politievrouw met een ietwat getormenteerde persoonlijkheid. Al snel na haar overplaatsing moet ze aan de slag: in een rivier in het Snowdonia National Park is het lijk van een jonge vrouw gevonden.

Sian Reese-Williams en Sion Alun Davies

Heeft ze zelfmoord gepleegd of werd ze vermoord? Cadi onderzoekt de zaak samen met haar nieuwe partner DS Owen Vaughan (Sion Alun Davies). Het spoor leidt naar Mali Pryce, een meisje dat al sinds 2001 vermist is. Het onderzoek lijkt uit te wijzen dat ze toen ontvoerd is en heel de tijd in gevangenschap heeft doorgebracht vooraleer ze om het leven is gekomen. Cadi vraagt zich af of er een verband is met een aantal andere meisjes uit de streek die de voorbije jaren spoorloos zijn verdwenen.

Dat blijkt effectief het geval te zijn – de reeks maakt er geen geheim van wie de dader is - en al snel verandert de ‘whodunit’ in een ‘whydunnit’. Vanaf dan drijft Craith op zijn donkere sfeer, de geleidelijke onthulling van allerlei persoonlijke en professionele geheimen, en het kat-en-muis-spelletje tussen de politie en de dader.

VRTNU VRTNU VRTNU