Spring naar inhoud
vanaf 19 februari op Canvas en VRT NU

Cold blooded: the Clutter family murders

Bekijk Cold blooded: the Clutter family murders op

Gebaseerd op waargebeurde feiten

In 1966 wordt In Cold Blood: A True Account of a Multiple Murder and Its Consequences gepubliceerd. De non-fictieroman van Truman Capote vertelt het verhaal van de moord op de familie Clutter in het dorpje Holcomb, Kansas.

Ik ben allang geobsedeerd door Truman Capotes genredoorbrekende meesterwerk
Regisseur Joe Berlinger

Hierbij drongen Perry Smith en Richard Hickock binnen in het huis van de familie Clutter om de inhoud van een kluis te stelen. Toen het duo ontdekte dat er geen kluis - en geen grote buit - was, besloten ze geen getuigen achter te laten: Smith en Hickock doodden vader Herb, moeder Bonnie en twee kinderen, Nancy (16) en Kenyon (15).

De daders gingen aan de haal met een draagbare radio, een verrekijker en minder dan vijftig dollar.

Een kort overzicht van de moord en de daaropvolgende gebeurtenissen.

Voor deze serie duikt regisseur Joe Berlinger in het verleden: de documentairemaker heeft met overlevenden, ordehandhavers en gewone burgers gepraat over de moordpartij. Hij schetst het beeld van de moord op het gezin Clutter en de executie van Perry Smith en Richard Hickock.

"Ik ben allang geobsedeerd door Truman Capotes genredoorbrekende meesterwerk en Richard Brooks' baanbrekende film, maar ik ben nog meer gefascineerd door de onderliggende misdaad en diens impact op de Amerikaanse psyche", aldus Berlinger.

Genredoorbrekend?

"Ik was ervan overtuigd dat journalistiek, de reportage, gedwongen kon worden om een serieuze nieuwe kunstvorm op te leveren: de 'non-fictie roman'," dixit Truman Capote.

Met In Cold Blood meende hij literatuur en journalistiek met elkaar verzoend te hebben. De Amerikaan sloeg zich trots op de borst: hij had een nieuw literair genre uitgevonden.

De begrafenis van de familie Clutter lokte bijna 1000 bezoekers.

Alleen...

Niet iedereen was het eens met de sterauteur. Onder meer The New York Review of Books en The New Republic namen Capotes claim op de korrel. Er waren al eerder journalisten die technieken van de roman mengden met journalistiek. Verwijzingen naar John Herseys Hiroshima of Picture van Lillian Ross lieten dan ook niet op zich wachten.

'In Cold Blood' werd verfilmd: Richard Brooks toverde het boek om tot een film. Op deze afbeelding zie je acteurs Robert Blake (links) en Scott Wilson (rechts).

Maar...

In Cold Blood wordt momenteel beschouwd als een van de grondleggers in de ontwikkeling van 'New Journalism', een genre of literaire stroming dat zich vanaf 1960 in de Verenigde Staten ontwikkelde en dat literaire en journalistieke technieken mengde.

Tegelijkertijd heeft Capote bijgedragen tot de populariteit van een welbepaald genre: dankzij In Cold Blood staat de auteur immers synoniem met het genre van de true crime. Het boek was de start van dat ene genre zoals we dat nu kennen, dixit Joe Berlinger.

Met dank aan Harper Lee

Harper Lee, bekend van To Kill a Mockingbird, was niet alleen een goede vriendin van Truman Capote. Ze deed dienst als zijn onderzoeksassistent voor In Cold Blood. Zo heeft ze zo'n 150 pagina's aan notities bijgedragen aan de research voor het non-fictieboek.

Bovendien kon Lee goed contacten leggen met de lokale inwoners, als we Capote mogen geloven.

In het begin, toen we niet veel vooruitgang boekten met de mensen in de stad, was ze uiterst behulpzaam, omdat ze bevriend wist te worden met de vrouwen van de mensen die ik wilde ontmoeten.
Truman Capote over Harper Lee's bijdrage aan zijn boek

Ook na het veldwerk in Kansas heeft Harper Lee haar bijdrage geleverd aan Capotes werk: in 1965 werkte ze immers mee aan de definitieve versie van het boek door die van professionele commentaar te voorzien.

In Cold Blood - en Joe Berlingers documentaire reeks - hadden er misschien helemaal anders uitgezien zonder haar.

VRTNU VRTNU VRTNU