Spring naar inhoud
tot 4 september op vrt nu

Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah

Bekijk Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah op

5 juli 2018 overleed de Franse intellectueel-filosoof-schrijver-journalist-regisseur Claude Lanzmann. Hij was 92 jaar oud. Bij ons is hij misschien minder bekend, in Frankrijk en Franstalig België een monument. Canvas zendt als hommage deze documentaire van Adam Benzine uit.

September 1994 zond ook de VRT, in het programma 'De Keuze van Dekeyser', een aantal documentaires ingeleid door Miel Dekeyser, de goed negen en een half uur durende film 'Shoah' van Claude Lanzmann uit. Niet in één trek, maar in drie blokken, over drie opeenvolgende weken. Een documentaire die iedereen gezien zou moeten hebben, één van de belangrijkste films van onze tijd. Een film over de moord op Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In die film praat Claude Lanzmann over de Holocaust met overlevenden, getuigen en beulen van de concentratiekampen. Deze unieke en monumentale film uit 1985 werd hét levenswerk van de cineast, die een film maakte die hem bleef achtervolgen. Meer dan 200 uur beeldmateriaal filmde hij hiervoor in veertien landen. Met ongebruikt materiaal monteerde hij vorig jaar nog het vier uur durende 'Les Quatre soeurs', begin dit jaar op Arte uitgezonden. "Shoah is geen film over overleven, en het is geen film over de overlevenden. Shoah is een film over de doden.*" zei hij er zelf over.

Volgens Richard Brody, filmcriticus van The New Yorker die in deze documentaire aan het woord komt is "Shoah een historisch werk dat verder reikt dan de geschiedenis. Het is een psychologisch werk dat veel meer is dan psychologie. Het is een werk vol mededogen, maar niet alleen dat. Het is een politieke film die zich niet beperkt tot politiek. In zekere zin is de film een einde, maar ook een begin."

Deze HBO-documentaire uit 2015, Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah, vertelt over de 12-jarige ontstaansgeschiedenis van de documentaire. 30 jaar na 'Shoah' ontrafelt regisseur Adam Benzine voor het eerst de zorgen en problemen waar deze Franse beeldenstormer mee geconfronteerd werd. De documentaire vertelt de weg die Lanzmann tijdens die 12 jaar aflegde, van een jonge, gedreven journalist in 1973, tot een levensmoeë auteur in 1985.

Daarnaast belicht deze documentaire ook een aantal andere belangrijke momenten in het leven van Lanzmann, zoals zijn periode in het Franse Verzet en zijn relatie met Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir.

M.m.v. Claude Lanzmann, Marcel Ophuls, Richard Brody en Stuart Liebman.

VRTNU VRTNU VRTNU