Spring naar inhoud
zaterdag 15 juli om 22u40

Citizenfour

Bekijk Citizenfour op

In 2006 werd ik op een geheime lijst gezet nadat ik een film had gemaakt over de oorlog in Irak. In de jaren daarop werd ik ettelijke keren vastgehouden en verhoord door de Amerikaanse douane. Mijn volgende film ging over Guantánamo en de oorlog tegen het terrorisme. Deze film is het derde deel van een trilogie over Amerika na 9/11." Zo begint Citizenfour (2014), de oscarwinnende documentaire van Laura Poitras.

Begin 2013 ontvangt documentairemaakster Laura Poitras een gecodeerde e-mail van een onbekende die tekent als ‘citizenfour’. Hierin biedt de onbekende haar geheime informatie aan over illegale afluisterpraktijken door het Amerikaanse National Security Agency (NSA) en andere inlichtingendiensten. In de strijd tegen terreur wordt om de veiligheid van het land te beschermen onze privacy geschonden, worden onze telefoongesprekken afgetapt en internetgegevens geanalyseerd of opgeslagen. De veiligheidsdienst NSA houdt wereldwijd de online communicatie in het oog.

In juni 2013 trekt Laura Poitras samen met journalist Glenn Greenwald naar Hong Kong. Daar ontmoet ze in een anonieme hotelkamer de onbekende man die zichzelf voorstelt als Edward Snowden, gedurende enkele jaren werknemer bij de NSA. Ze mag de geheime gesprekken tussen de mannen filmen. Wanneer Glenn Greenwald zijn artikel in The Guardian publiceert gaat de bal aan het rollen. Amerika maakt jacht op de whistleblower, die vraagt het vluchtelingenstatuut aan en moet onderduiken. In Rusland vindt hij tijdelijk asiel.

In deze documentaire volgt Laura Poitras, die met My country, my country ook al een documentaire over de oorlog in Irak draaide, de gebeurtenissen op de voet. Edward Snowden belandt midden in een mediastorm, de beslissingen die hij moet nemen hebben een levenslange impact. We beleven het in deze documentaire vanop de eerste rij. Die plaats op een onopgemaakt bed levert een huiveringwekkende thriller op. De kans dat wie dit artikel leest ergens ter wereld gescreend wordt lijkt plots wel heel groot.

Deze film is opgedragen aan alle mensen die grote offers brengen om onrechtvaardigheid aan het licht te brengen.

VRTNU VRTNU VRTNU