Spring naar inhoud

5 dingen die je nog niet wist over Lola Rennt

© X-Filme
geschreven op 13 december 2018

Menig middelbare scholier kreeg Lola Rennt, een film van de Duitse regisseur Tom Tykwer, voor de kiezen. De film volgt niet één, maar drie scenario's bij dezelfde situatie.

Het verhaal

Lola krijgt een telefoontje van haar lief Manni. Hij liet per ongeluk een zak met veel geld – 100.000 Duitse Mark – in de metro liggen. Uit angst vermoord te worden door de gangsters aan wie hij het geld moest geven, besluit hij een winkel te overvallen. Tenzij Lola binnen twintig minuten het geld kan bemachtigen.

Vanaf dit moment beginnen de drie scenario’s, die elk de gevolgen van Lola’s verschillende keuzes tonen.

1. Jon Bon Jovi is fan

Lola Rennt diende als inspiratie voor de videoclip voor Jon Bon Jovi's It's My Life (2000). In deze video staan twee personages centraal, Tommy en Gina. Zij zijn een fictioneel koppel, die ook al genoemd worden in het lied Livin’ on a Prayer uit 1986.

Aan het begin van de videoclip kijkt Tommy op zijn computer naar een video van het Jon Bon Jovi-concert op zijn computer. Gina belt hem. Tommy rent naar het concert om haar te ontmoeten.

2. Rood en geel wijzen op gevaar

Lola krijgt telefoon. De telefoon is niet toevallig rood van kleur.

De kleuren rood (Lola's haar, de telefoon en veel auto's in de achtergrond) en geel (bijvoorbeeld de telefooncel, de supermarkt en de tram) komen vaak voor in de film.

Regisseur Tom Tykwer koos deze kleuren met een reden. Hiermee wilde hij het gevaar aanduiden. Rood komt voornamelijk voor in de scènes van Lola. Geel zien we bij haar vriendje Manni.

3. Videogame The Legend of Zelda

Yoshiaki Koizumi, gameontwerper bij Nintendo, noemt Lola Rennt als een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor de game The Legend of Zelda - Majora's Mask.

Net als de film draait het spel om het terugdraaien van de tijd. Je beleeft steeds dezelfde dagen en gebeurtenissen opnieuw. Net zolang tot je het doel kunt bereiken.

4. Een knipoog naar Alfred Hitchcock

Spirale Café.

Lola Rennt verwijst verschillende keren naar Vertigo van Alfred Hitchcock. Dit gebeurt door terugkerende beelden van spiralen. Denk hierbij aan het Spirale Café achter de telefooncel van Manni of de wenteltrap waarop Lola loopt.

Het gebruik van spiralen in Lola Rennt verwijst naar 'Vertigo' van Alfred Hitchcock.
Een schilderij van het achterhoofd van Kim Novak.

Ook het schilderij in het casino is geïnspireerd op Vertigo. Regisseur Tykwer had een hekel aan de lege ruimte achter de roulettetafel. Hij gaf zijn production designer Alexander Manasse de opdracht om een schilderij te maken van Kim Novak, zoals ze in Vertigo verscheen. Manasse kon zich niet herinneren hoe Kim Novak eruit zag in de film. Daarom besloot hij haar achterhoofd te schilderen.

5. Voer voor parodieën

The Simpsons parodiëren Lola Rennt in hun afleveringen Trilogy of Error.

Ook Phineas en Ferb maakte een parodie op de film van Tom Tykwer. Deze aflevering uit 2011 heette Run, Candace, Run.

VRTNU VRTNU VRTNU