Spring naar inhoud

10 niet te missen kerstfilms

© VRT - Canvas
geschreven op 19 december 2018

Wil je uitpakken met je filmkennis aan de kersttafel? Of kruip je gezellig achter je scherm? Britt tipt 10 niet zo voor de hand liggende kerstfilms.

1. De meest voorspelbare: It’s a Wonderful Life (1946) - Frank Capra

Wat? Frank Capra’s en James Stewarts verhaal, over een man die op het punt staat om zelfmoord te plegen, was verre van populair op de premiere in 1946. Toch is de film uiteindelijk een echte kerstklassieker geworden. Al is het verhaal eigenlijk erg donker.

Waarom? Wat It’s A Wonderful Life zo beminnelijk maakt is de eigenschap om zelfs na al die jaren, toch interessant te blijven. We zouden de film zelfs tijdloos kunnen noemen: een film die nog rijper wordt naarmate hij veroudert. Net zoals muziek, of een goeie fles wijn.

Ben je It’s a Wonderful Life toch beu gezien? Kijk dan zeker ook naar een andere James Stewart kerstklassieker: Ernst Lubitsch’s The Shop Around the Corner. De film kwam zeven jaar eerder uit en gaat, net als It’s a Wonderful Life, over een man met een honger naar meer dan een leven onder de kerktoren. Hij heeft - zonder het te weten - een penvriendschap opgebouwd met zijn collega. Deze film behoort tot het beste werk van Lubitsch en is de You’ve Got Mail (1998) avant la lettre.

2. De meest muzikale: Meet me in St. Louis (1944) - Vincente Minnelli

Wat? Meet Me in St. Louis is een van de meest uitzonderlijke musicals uit de geschiedenis van Hollywood. De film vertelt het verhaal van een gezin dat moet verhuizen van St. Louis naar New York. De dochters zijn hier niet blij mee, want ze willen hun fijne leven in St. Louis niet achterlaten en verheugen zich ook al maanden op de grote wereldtentoonstelling.

Waarom? Een nostalgische oorlogshit met een van Judy Garlands beste prestaties. Amper 25 minuten van de film spelen zich af tijdens Kerst, maar toch is het een van de meest memorabele fragmenten uit de filmgeschiedenis. Judy Garland bewijst er namelijk dat zij, en zij alleen, de legitieme zangeres is van Merry Little Christmas.

Kijk zeker ook naar Holiday Inn van Mark Sandrich uit 1942. Een film die draait rond een liefdesdriehoek in een muziekgroep. Bing Crosby brengt er het Oscar-winnende White Christmas en Fred Astaire danst. Een echte aanrader voor de liefhebbers van het genre!

3. De meest macabere: The Nightmare Before Christmas (1993) - Henry Selick

Wat? Indrukwekkende stop-motion animatiefilm die het verhaal volgt van Pompoenenkoning Jack Skellington. Een figuur die doet denken aan Fred Astaire. De heerser van Halloweenstad is het beu om elk jaar hetzelfde te doen, namelijk mensen laten schrikken. Toevallig ontdekt hij Christmastown en besluit samen met zijn griezels om de Kerstman te ontvoeren en het heft in eigen handen te nemen.

Waarom? Tim Burtons geesteskind The Nightmare Before Christmas verenigt spooky musical- en sprookjeselementen zoals we van hem gewend zijn. Omwille van andere verplichtingen voor Batman, kon Tim Burton niet zelf regisseren. Hij liet de animatieprent dus achter in de handen van Henry Selick. Om deze stop-motion film te maken werkte een heel team er bijna drie jaar lang aan mee.

Kijk zeker ook naar andere filmtoppers van Tim Burton. Edward Scissorhands (1990) is dankzij zijn sprookjesachtige sfeer ook zeker een aanrader om te kijken tijdens een koude winterdag. Maar let op: het is een sprookje met een scherp randje..

4. De grappigste: The Apartment (1960) - Billy Wilder

Wat? Een komedie van de grootmeester Billy Wilder, waarin kantoorman C.C Baxter carrière wil maken en daarom zijn flat uitleent aan zijn overspelige kantoorchefs.

Waarom? Opnieuw strikt genomen geen kerstfilm aangezien de kerstbomen en jingle bells schaars zijn. Toch is deze Oscar-winnende komedie een aanrader tijdens de feestdagen. The Apartment is een mix van de grootste talenten van Wilder: een beetje hilarisch maar vooral hartverscheurend. Een romantisch verhaal waarin het thema zelfmoord een aantal keer terugkeert, dit allemaal met de feestdagen als achtergrond. Voor mij is The Apartment misschien wel een van de beste kerstfilms ooit.

Kijk zeker ook naar Mitchell Leisens Remember the Night (1940). Geschreven door de geniale Preston Sturges met Barbara Stanwyck en Fred MacMurray in de hoofdrollen. Al zijn de kerstbomen en jingle bells even schaars als in The Apartment. Vlak voor Kerst wordt het personage van Stanwyck in New York City betrapt terwijl ze juwelen steelt. John Sargent, de officier van justitie, wordt aangewezen om haar aan te klagen. Hij probeert haar nog voor de feestdagen vrij te krijgen.

5. Die uit de Nouvelle Vague: Ma Nuit Chez Maud (1969) - Eric Rohmer

Wat? Een briljante film uit het oeuvre van Franse filmmaker Eric Rohmer. De katholieke Jean-Louis is verliefd op de jonge Françoise, maar brengt zijn kerstavond en nacht door bij de gescheiden Maud. Ze voeren filosofische gesprekken over liefde en meer. Een van de meest besproken films van zijn tijd.

Waarom? Een film die draait rond kerstavond en daarom ook moest gedraaid worden rond deze periode. Eric Rohmer was zo gek om dit klaar te spelen. Deze setting was van groot belang voor de regisseur. Het werd een zwart-witte prent die door de winterse setting een extra sombere sfeer uitstraalt.

Kijk zeker ook naar Les Parapluies de Cherbourg van Jacques Demy (1964) Net als Ma Nuit chez Maud een buitenbeentje uit de hoogdagen van de Franse Nouvelle Vague. Een ontroerende musical waar zelfs Damien Chazelle (La La Land) inspiratie uit putte. Over een prachtig koppel gespeeld door Catherine Deneuve en Nino Castelnuovo en met de meest ontroerende kerstscène uit die periode: valse sneeuw, een zwangere Deneuve, veel verdriet en melancholische muziek.

6. De meest absurde: ELF (2003) - Jon Favreau

Wat? Will Ferrell die als volwassen man denkt dat hij een kerstelf is. Hij werd opgevoed door echte elfjes en reist nu naar New York City om zijn biologische vader te ontmoeten. Het recept voor de meest absurde kerstfilm uit deze lijst.

Waarom? Een film met het opmerkelijke meesterschap om zowel kinderen als volwassenen te entertainen. ELF was dé film waarmee Ferrell bewees meer dan gewoon een grappige bijrol te kunnen spelen. Verdient terecht een plaatsje in deze lijst vol klassiekers.

7. De eeuwige twijfelaar: Die Hard (1988) - John McTiernan

Wat? Bruce Willis in de rol van eenzame New Yorkse politieman John McClane. Op Kerstmis bezoekt hij een feestje in het gebouw waar zijn vrouw werkt. Helaas heeft een bende terroristen die avond een gijzelingsactie gepland. De politie faalt maar McClane is de held van de dag.

Waarom? Die Hard vindt plaats op kerstavond, bevat kerstmuziek en zit vol verwijzingen naar Kerstmis. Hier is dus het antwoord op de veelgestelde vraag: kunnen we Die Hard beschouwen als een van de beste kerstfilms ooit? Ja!

8. De weirdo: Scrooged (1988) - Richard Donner

Wat? De klassieke kerstfilm maar dan toch… niet. Bill Murray vertolkt namelijk de hoofdrol in deze geniale moderne versie van Scrooge. Televisiebaas Frank Cross moet als jongste televisiebaas ooit de uitzending van A Christmas Carol bewaken. Alleen, hij haat Kerstmis. Op kerstavond krijgt hij bezoek van verschillende geesten om hem van mening te doen veranderen.

Waarom? Het verhaal van A Christmas Carol is iedereen bekend. Maar in dit verhaal is de verlichting van de moderne Scrooge nog sarcastischer, zwarter en verrassender.

Kijk zeker ook naar A Very Murray Christmas van Sofia Coppola (2017) voor een extra dosis Bill Murray op kerst.

9. De tearjerker: Carol (2015) - Todd Haynes

Wat? Een hartverscheurend liefdesverhaal over de relatie tussen twee compleet verschillende vrouwen in het New York uit de jaren 50. De rijke en getrouwde Carol (Cate Blanchett) valt voor de 20 jarige Therese (Rooney Mara) die werkt in een warenhuis.

Waarom? Het liefdesverhaal start in een New Yorks warenhuis op Kerstavond en dat is meteen de enige link met klassieke kerstfilms. Toch ken ik weinig betere films om te (her)bekijken deze maand. De film haalde maar liefst zes Oscarnominaties binnen en is dus een perfecte manier om tijd te verdrijven deze week.

10. De durver: Eyes Wide Shut (1999) - Stanley Kubrick

Wat? Een adaptatie van Arthur Schnitzlers boek over de arts Dr. Bill Hartford (Tom Cruise) die zich onderdompelt in een voor hem onbekende seksuele wereld, nadat zijn vrouw Alice (Nicole Kidman) haar seksuele fantasieën heeft opgebiecht.

Waarom? Er zijn veel dingen die in je hoofd kunnen opduiken bij de woorden “Eyes Wide Shut” of “Stanley Kubrick”, maar ik durf wedden dat het woord “kerstfilm” er geen van is. Voor velen is het vooral de laatste film die Kubrick ooit maakte voor z’n dood. Of de film die het einde betekende van het real life huwelijk tussen Cruise en Kidman. Maar wat als ik je vertel dat Kubrick de originele feestdag uit het boek veranderde van Vastenavond naar Kerstmis? De sfeer van de kerstlichtjes voegde voor Kubrick een extra laag toe aan film. De verheven connotatie van Kerstmis creëerde een aparte sfeer in combinatie met de donkere, seksueel geladen gevoelens in de film.

VRTNU VRTNU VRTNU