Spring naar inhoud

In Mechelen

18 tot 20 juli

geschreven op 07 juni 2018

Deze week is Cinema Canvas te gast in Mechelen, in het unieke, nostalgische decor van Wagenoord. De voormalige Festraets-garage in de Maurits Sabbestraat is nu omgevormd is tot eetbar, co-werkplek en eventhal.

Le Fils

Le Fils is een film uit 2002 van de gebroeders Dardenne. Centraal in de film staat Olivier (Olivier Gourmet), een leraar houtbewerking. De stugge man probeert een groepje pubers met veel toewijding het timmermansvak bij te brengen. Alles verandert wanneer Francis (Morgan Marinne) zich aanmeldt in het atelier: de nieuwe leerling, een jeugddelinquent die pas vrijgelaten is uit de gevangenis, maakt iets los in Olivier.

Hij wil Francis geen krediet geven en gedraagt zich zeer vreemd: hij achtervolgt hem en dringt zelfs zijn slaapkamer binnen. Gourmet, de enerverende camera en een reeks veelzeggende details tillen de kijker naar een zinderende finale. Het Filmfestival van Cannes bekroonde Gourmet tot beste acteur.

de keuze van Matteo Simoni

Matteo Simoni is Vlaams acteur en stichtend lid van theatergezelschap FC Bergman. Simoni is vooral bekend dankzij zijn televisierollen in Safety First (als Smos) en Callboys (als Devon), maar ook door films zoals Marina (2013) en Patser (2018). In februari van dit jaar werd hij op het Filmfestival van Berlijn verkozen tot één van de tien meest beloftevolle acteurs aan het Europese filmfirmament.

Panel op Canvas én op locatie: Michaël Pas, Matteo Simoni en Wouter Hessels

Pauline à la Plage

A Hard Day’s Night, een film van Richard Lester uit 1964, is een wervelende komedie rond The Beatles, in het midden van de Beatlemania. De film bestrijkt 36 volle uren waarin het viertal zich met management en McCartney’s opa per trein en auto naar een Londense televisiestudio begeven.

Achtervolgd door gillende meisjes (echte fans) vermaken de vier zich met een niet aflatende reeks kwajongensgrappen. Uiteraard is de film ook tot de rand gevuld met hits.

de keuze van Marc Didden

Marc Didden is rockjournalist, filmdocent, publicist, columnist maar uiteraard ook regisseur en scenarist. Hij regisseerde onder andere Brussels by Night (1983) en Mannen Maken Plannen (1993) en hij schreef series zoals De Smaak van De Keyser (2008) voor VRT.

Panel op Canvas én op locatie: Michaël Pas, Marc Didden en Lisa Colpaert

Pan's Labyrinth

Spanje, 1944. Het elfjarige meisje Ofélia gaat met haar hoogzwangere, ziekelijke moeder naar het noorden van het land. Daar maakt haar stiefvader, kapitein Vidal (Sergi López), jacht op een groep partizanen die zich tegen de dictatuur van Franco verzet. Ofélia probeert te ontsnappen uit de onaangename realiteit en trekt zich terug in een mythische droomwereld, bevolkt door elfen en andere vreemde wezens.

Faun Pan geeft haar opdrachten die ze met veel doorzettingsvermogen uitvoert. In de bovenwereld zetten de meid en de dokter van Vidal hun leven op het spel door als koerier en informant te fungeren voor de rebellen. Dit gruwelijk sprookje voor volwassenen uit 2006 van Guillermo Del Toro (ondertussen vooral bekend van The Shape of Water), won Oscars voor make-up, art direction en camerawerk.

Panel op Canvas én op locatie: Michaël Pas, Malin-Sarah Gozin en Lisa Colpaert.

De keuze van Malin-Sarah Gozin

Malin-Sarah Gozin is scenarioschrijver en bedenker van het alom bejubelde Clan (2012), Connie & Clyde (2013) en Tabula Rasa (2017, samen met Jonas Govaerts).

VRTNU VRTNU VRTNU