Spring naar inhoud

In Knokke

4 tot 6 juli

geschreven op 07 juni 2018

Knokke-Heist staat al langer bekend als culturele gemeente en met BMW ARTVILLE maakt ze haar reputatie meer dan waard. Deze unieke setting met zicht op zee, is de uitgelezen plek voor Cinema Canvas waar elke filmvoorstelling tot een hoger niveau wordt gebracht.

jfk

JFK is een Amerikaanse film uit 1991 van Oliver Stone die een andere kijk geeft op de moord op president Kennedy. De visueel meeslepende thriller gaat dieper in op een complottheorie die voor het eerst werd uiteengezet in het boek On the trail of the assassins (1988) van officier van justitie Jim Garrison (in de film gespeeld door Kevin Costner).

Volgens deze theorie zou de dood van Kennedy het werk geweest zijn van een complot van het leger en hooggeplaatste industriëlen die de Vietnamoorlog niet wilden opgeven. De film, met vertolkingen van onder andere Costner, Joe Pesci en Gary Oldman, won Oscars voor beste montage en beste fotografie.

De keuze van Adil El Arbi

Adil El Arbi is de helft van het regisseursduo Adil El Arbi – Bilall Fallah. Na successen zoals Black (2015) en Patser (2018) werd het duo meteen richting Hollywood gekatapulteerd waar ze tegen 2020 Bad Boys III draaien met Will Smith.

Panel op Canvas: Michaël Pas, Adil El Arbi en Anke Brouwers

Panel op locatie: Greet Samyn, Adil El Arbi en Anke Brouwers

The Apartment

The Apartment, een film uit 1960 van Billy Wilder, is een scherpe sociale satire die het verhaal vertelt van C.C. Baxter (Jack Lemmon) en Fran Kubelik (Shirley MacLaine). De wat vereenzaamde maar ambitieuze klerk C.C. Baxter (Jack Lemmon) droomt van het hoger kader en stelt alles in het werk om zijn droom waar te maken.

Hij leent zijn appartement uit aan zijn overspelige bazen om bij hen in een goed blaadje te komen en gaat indien nodig zelfs in het park slapen omdat zijn stekje op 67th Street het ideale liefdesnest is. Baxter heeft een boontje voor Fran, het liftmeisje. Dit maakt de situatie nog complexer, omdat Fran een affaire heeft met grote baas Sheldrake. The Apartment, met Billy Wilder, Jack Lemmon en Shirley MacLaine, won in 1960 Oscars voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Script.

De keuze van Joris Hessels

Joris Hessels is theater-en televisiemaker, bekend van Iedereen Beroemd, Radio Gaga en theaterproducties bij onder meer Compagnie Cecilia. Hij is bovendien de broer van filmexpert Wouter Hessels.

Panel op Canvas: Michaël Pas, Joris Hessels en Wouter Hessels

Panel op locatie: Greet Samyn, Joris Hessels en Wouter Hessels

The Assassination of Jesse James by the coward Robert Ford

Deze film uit 2007 met Andrew Dominik als regisseur, katapulteert de kijker terug in de tijd, naar het jaar 1881. De Robin Hood van het Wilde Westen, Jesse James (vertolkt door Brad Pitt), is een levende legende. Zijn foto prijkt als dartsbord in kantoren van sheriffs in meer dan tien Amerikaanse staten en er staat een aanzienlijke prijs op zijn hoofd.

Er is echter dringend nood aan nieuw bloed: Jesse is uitgeput door zijn eigen legende en de groep rondom hem is op sterven na dood. Robert Ford (Casey Affleck), jongere broer van een van de bendeleden, heeft van jongs af aan een ongewoon grote adoratie voor Jesse en sluit zich aan bij de groep. De focus op innerlijke drijfveren en donkere demonen in plaats van geweerschoten en kruitdampen maken van deze film een atypische western. Het acteerwerk van Affleck en de fotografie van Roger Deakins werden genomineerd voor een Oscar.

De keuze van Felix Van Groeningen

Felix Van Groeningen heeft met De helaasheid der dingen (2009) en The Broken Circle Breakdown (2016) al twee Vlaamse klassiekers achter zijn naam en vanaf 12 oktober is zijn eerste Hollywoodproject Beautiful Boy in de zalen te zien.

Panel op Canvas: Michaël Pas, Felix Van Groeningen en Anke Brouwers

VRTNU VRTNU VRTNU