Spring naar inhoud

In Dendermonde

11 tot 13 juli

geschreven op 07 juni 2018

In Dendermonde vindt Cinema Canvas zijn stek in de stadstuin van Cultuurcentrum Belgica, met een reputatie als zomerbar en algemeen bekend als de Jardin.

jfk

12 Angry Men, een film uit 1957 onder regie van Sidney Lumet, is een claustrofobische rechtbankthriller die zich quasi volledig afspeelt binnen één ruimte. Een jonge Puertoricaan die wordt beschuldigd van de moord op zijn vader, lijkt gedoemd om veroordeeld te worden, al moet het eindoordeel van de jury wel unaniem zijn.

Maar als de jury zich terugtrekt voor beraad, is er bij de twaalf leden één die niet overtuigd is van zijn schuld: ‘jurylid nummer 8’ (Henry Fonda). Stukje bij beetje brengt hij de anderen aan het twijfelen over hun makkelijke en vooringenomen conclusie. Tot op vandaag is deze film een van de onbetwiste hoogtepunten van de rechtbankfilm, met Oscarnominaties voor beste film, regisseur en script.

De keuze van Charlotte Vanhecke

Charlotte Vanhecke is regisseur en de vrouw achter humorprogramma’s Loslopend Wild (Eén) en Kafka (VTM).

Panel op Canvas: Michaël Pas, Charlotte Vanhecke en Patrick Duynslaegher

Panel op locatie: Greet Samyn, Charlotte Vanhecke en Patrick Duynslaegher

Pauline à la Plage

Pauline à la Plage uit 1983 is de derde film uit de reeks Comédies et proverbes van Eric Rohmer. Hij speelt zich af in een Normandisch badplaatsje. Pauline (Amanda Langlet) en haar pas gescheiden nicht Marion (Arielle Dombasle) brengen er een korte vakantie door.

Allebei krijgen ze al snel te maken met liefdesperikelen. Marion trekt de aandacht van een oude vlam én van een oudere, cynische man. Pauline ontmoet een leuke jongen van haar eigen leeftijd. De wensen en verlangens, de relationele misverstanden en het onophoudelijke gefilosofeer van de personages over de liefde worden in de bekende Rohmer-stijl verbeeld: delicaat sensuele, eenvoudig mooi belichte dialoogkunst.

De keuze van Arne Sierens

Arne Sierens is theatermaker en regisseur. Hij schreef samen met Felix Van Groenigen de scenario’s van Dagen zonder lief (2007) en Belgica (2016).

Panel op Canvas: Michaël Pas, Arne Sierens en Patrick Duynslaegher

Panel op locatie: Greet Samyn, Arne Sierens en Patrick Duynslaegher

The Return

The Return, een film uit 2003 van de toen debuterende regisseur Andrej Zvjagintsev vertelt het verhaal van Andrej en Ivan, twee tieners wiens vader plotseling voor de deur staat na twaalf jaar afwezigheid. Zonder enige uitleg of excuses neemt hij hen mee op vakantie naar een afgelegen eiland in het noorden, waar hij hen onderwerpt aan een reeks proeven van haast mythische proporties.

Zvjagintsev werd op het filmfestival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw. De prijzenslag werd echter overschaduwd door de dood van een van de hoofdrolspelers (Vladimir Garin, die Andrej vertolkt), die een sprong van een toren naast een meer niet overleefde: een bizarre en tragische echo van de proloog van de film.

De keuze van Gilles Coulier

Gilles Coulier is een jong toptalent en regisseur van het nu al legendarische Bevergem (2015) en De Dag (2018, samen met Dries Vos). Vorig jaar maakte hij zijn langspeeldebuut met Cargo.

Panel op Canvas: Michaël Pas, Gilles Coulier en Anke Brouwers

Panel op locatie: Greet Samyn, Gilles Coulier en Anke Brouwers

VRTNU VRTNU VRTNU