Spring naar inhoud

Een gesprek met de makers van Wildebeest

© Animal Tank
geschreven op 15 oktober 2018

Op 2 december toont Canvas Wildebeest. Een animatiefilm over een droomsafari die helemaal in de soep loopt. Filmmakers Matthias Phlips en Nicolas Keppens gaven met veel plezier een woordje uitleg bij hun bijzondere kortfilm.

Ik zou de film omschrijven als tragikomisch. Humor is belangrijk in Wildebeest, maar er zit ook iets aandoenlijks en iets heel menselijks in de karakters.

Nicolas Keppens

Hoe is jullie samenwerking begonnen?

Matthias: “Nicolas en ik hebben elkaar op een trouwfeest ontmoet. Ik wist dat hij animatie deed en ik maak tekeningen en zo hebben we beslist om samen een film te maken.”

Nicolas: “Ik had een cartoon van Matthias gezien waarin hij een tekening had gemaakt op een foto. Dat uitgangspunt vond ik wel iets hebben en ik ben toen gaan researchen hoe je datzelfde met animatie kan doen. Wildebeest is ontstaan vanuit het idee om animatie en bewegende beelden te combineren.”

Matthias: “Het kwam er eigenlijk op neer dat we drie verschillende scenario’s in ons hoofd hadden. Een cruise, een skireis of een safari. We hebben dan uiteindelijk voor de safari gekozen.”

Op safari gaan is een droom voor velen, maar het wordt voor Linda en Troyer een nachtmerrie wanneer ze worden achtergelaten in de savanne. Waar komt het verhaal vandaan?

Matthias: “Het idee om een koppeltje te nemen dat heel graag eens een verre reis zou maken, waarna het gruwelijk fout loopt, lag al snel vast.”

Nicolas: “Ik denk dat we allebei in ons eigen werk veel inspiratie vinden in het tragikomische in mensen. Mensen die uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald, gaan echt hilarische dingen doen, gewoon omdat ze niet weten wat ze moeten doen.

Hebben jullie het koppel op bestaande mensen gebaseerd?

Nicolas: “Ik vind het grappig hoe mensen naar reizen kijken alsof het een groot avontuur is dat ze aangaan, terwijl het risico van reizen eigenlijk heel beperkt is. Troyer is zowat de mislukte, macho televisiepresentator van een survivalprogramma.”

Matthias: “En Linda is het type vrouw dat je hier in Aalst, maar ook op andere plaatsen, op de markt tegenkomt. Een lieve, niet al te sportieve vrouw die dan samen is met een would-be avonturier. Dat werkt als contrast heel goed voor mij.”

Nicolas: “Ik hou van personages met onvolkomenheden en ik vind het heel belangrijk dat er detaillering in de personages zit. Troyer heeft bijvoorbeeld het logo van National Geographic op zijn trui, wat eigenlijk stoerdoenerij is om zijn angsten en onzekerheden te verbloemen.”

De stemmen zijn ingesproken door Chris Boni en Sam Louwyck. Zijn de rollen op hun lijf geschreven of kwamen ze er later bij?

Matthias: “Ze zijn er later bijgekomen. Eerst hebben we de stemmen zelf ingesproken om te zien of dat ging. Ik deed Linda en Nicolas Troyer, maar het werd al snel duidelijk dat dat niet werkte.”

Nicolas: “We zijn enorme fans van Sam Louwyck. We hebben hem gecast omwille van een scène uit de film ‘Ex-drummer’ waarin hij doof is en tegen iedereen loopt te roepen. Dat vonden wij heel grappig. En wat Linda betreft... Ik denk dat we met Chris Boni misschien iemand gecast hebben die niet teveel moest acteren, maar gewoon moest zijn wie ze is.”

Matthias: “Leuk om te vermelden overigens is dat wij alle dierengeluiden zelf hebben gedaan. Daarvoor hebben we een dag in de studio gezeten. Ook andere kleine geluidjes, zoals wanneer Linda haar borsten uit haar t-shirt vallen, hebben wij zelf gedaan, in dit geval door op onze buiken te zitten kletsen.”

Hebben jullie verder ook alles zelf gedaan?

Matthias: “Wij hebben samen het scenario geschreven, en de lay-out en het storyboard gemaakt.”

Nicolas: “De animatie hebben we dan door een team animatoren laten doen. Anders zou dat jaren werk gekost hebben.”

Matthias: “Ik heb een soort handleiding voor de animatoren gemaakt, zodanig dat zij de juiste tekenstijl konden aannemen. Daar staat dan bijvoorbeeld in hoe ze voeten moeten tekenen, hoe de mond staat bij elke klank en ook zijn alle figuren eens 360° in het rond getekend. Nicolas deed de supervisie van de animatie.”

Zijn jullie tevreden met het eindresultaat?

Nicolas: “Het eindresultaat verschilt eigenlijk enorm van wat ons vier jaar geleden voor ogen stond. Het idee was toen om met slechte found footage beelden van YouTube te werken en om daar een paar kleine filmpjes mee te maken. De bedoeling was initieel veel meer een geknutseld ding. Uiteindelijk hebben we ergens in het traject besloten dat het toch strakker mocht zijn.”

Waar komen de natuurbeelden die jullie gebruiken vandaan?

Nicolas: “We hebben een documentaire gevonden op YouTube, en voor 250 euro mochten we de rechten daarop kopen. Daarnaast hebben we nog een twintigtal beelden gekocht op Shutterstock, om goede beelden te hebben en om zeker te zijn dat we rechtengewijs met niemand in de problemen komen.”

VRTNU VRTNU VRTNU