Spring naar inhoud

Docville op Canvas

een feest aan documentaires

In loco parentis school life - © Soilsiu Films
geschreven op 08 maart 2019

In het kader van het documentaire filmfestival Docville programmeert Canvas vanaf 10 maart verschillende documentaires die je moet gezien hebben. Ontdek hier het hele aanbod.

10 maart: The deminer

Na de val van het regime van Saddam Hoessein besluit Fakhir, vader van acht kinderen, om de strijd aan te gaan met de landmijnen die vele Iraakse burgers de dood injagen. Fakhir ontmantelt in deze periode bijna 1000 landmijnen. Wanneer Amerika in 2011 wegtrekt, stijgt het geweld in de regio opnieuw.

Fakhirs passie voor homevideo’s inspireert hem om alles op film op te nemen, waardoor we getuige zijn van de recente Iraakse geschiedenis, met onder andere de opkomst van IS. Het is een echte documentaire thriller: van het eerste tot het laatste beeld zit je op het puntje van je stoel.

Een documentaire van Hogir Hirori (2017)

17 maart: The silence of others

Bijna 40 jaar lang regeerde Generaal Franco met harde hand over Spanje. Een bloederig verleden waar veel Spanjaarden liever over zwijgen. Verschillende nabestaanden willen dit doodzwijgen echter doorbreken. Een onthutsende documentaire over een periode die het land nog steeds – na vele decennia van democratie – verdeelt.

Een documentaire van Robert Bahar en Almudena Carracedo (2018)

24 maart: Life, animated

Iedereen dacht dat de autistische Owen Suskind nooit zou praten. Hij is al een flinke kleuter wanneer hij plots in volledige volzinnen begint te spreken. Niet zomaar zinnen: citaten uit Disney-films. Een hartverwarmende verhaal, terecht bekroond op het Sundance Film Festival.

Een documentaire van Roger Ross Williams (2016)

B.B. King

28 maart: B.B. King: On the road

Blueslegende B.B. King was altijd on the road. 65 jaar lang onderweg met nauwelijks een pauze, dat is goed voor ongeveer 18 000 optredens. De documentaire neemt de kijker mee op dit avontuur, van het prille begin van zijn tourdagen tot de grote mijlpalen van zijn carrière.

Een documentaire van Jon Brewer (2018)

30 maart: Vranckx: Halfgoden

Transgender lijkt in België en Nederland een redelijk recent begrip, maar in India bestaat er al eeuwenlang een diep ingewortelde cultuur rond het derde geslacht. Transgendermodel Valentijn de Hingh trekt in deze documentaire met een filmcrew naar India om contact te leggen met deze bijzondere gemeenschap. Valentijn leert echter snel dat de zogenaamde 'hijras' of 'kinnar' in het moderne India vaak slachtoffer worden van geweld en misbruik, en dat ze bij gebrek aan sociale perspectieven al te vaak in de gevaarlijke prostitutie belanden.

Een documentaire van Stig Junes en Lorenz Florizoone (2019) in het kader van De nomaden, de ploeg jonge reporters die voor Vranckx de wereld intrekken.

31 maart: In loco parentis school life

De docu toont je een jaar uit het leven van John en Amanda, twee sympathieke leraren die lesgeven aan Headfort, de enige kostschool in Ierland voor kinderen van 7 tot 12 jaar. De bijzondere leraren behoren al 46 jaar tot de school, maar na al die jaren komt hun pensioen in zicht. Kunnen ze de school, die tot nu hun hele leven was, achterlaten?

Een documentaire van Neasa Ní Chianáin en David Rane (2016)

3 april: Burning out

Toenemende werkdruk, operatiekamers die overbezet zijn en chirurgen die meer en meer uren moeten presteren. Twee jaar lang volgde de Belgische regisseur Jérôme Le Maire een team Franse artsen in de operatiekamers van een bekend Parijs ziekenhuis, en hij kwam terug met een hallucinant verslag. Burning out luidt de alarmbel en maakt pijnlijk duidelijk dat het zo niet verder kan.

Een documentaire van Jérôme Le Maire (2016)

David Bowie

4 april: David Bowie: The first five years

David Bowie liet een indrukwekkende muziekerfenis na als een van de meest vernieuwende artiesten van de 20ste eeuw. Na Five years en The last five years is dit het derde deel van de documentairetrilogie over de legendarische poplegende. In deze docu wordt teruggeblikt op zijn vroegste jaren, tot het aanbreken van de Ziggy Stardust-periode. Een ultieme kans om de jonge jaren van deze uitzonderlijke artiest te ontdekken of herbeleven.

Een documentaire van Francis Whately (2019)

7 april: Piripkura

Om de beschermde status van een stukje regenwoud te behouden moet bewezen worden dat het nog bewoond wordt door de indianenstam Piripkura. Momenteel leven er nog maar twee leden van de stam, Pakyî en Tamandua. Ze trekken rond als nomaden. Hun belangrijkste bezit is een fakkel die in 1998 is aangestoken en sindsdien niet meer is uitgegaan. Maar dan dooft de vlam…

Een documentaire van Renata Terra, Bruno Jorge en Mariana Oliva (2017)

Enkel op VRT NU: Zie mij doen

Monnikenheide is een organisatie die al ruim 45 jaar hulp en onderdak biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Gedurende een jaar volgde documentairemaakster Klara Van Es zes van de bewoners. Een ingetogen, diep humaan portret in prachtig zwart-wit.

Een documentaire van Klara Van Es (2018)

Enkel op VRT NU: Reach for the sky

Elk jaar wordt op de tweede donderdag van november de Zuid-Koreaanse natie op de proef gesteld. Op die dag doen meer dan een half miljoen laatstejaars mee aan Suneung, het nationale universiteitsexamen. Reach for the sky is het verhaal van een aantal Zuid-Koreaanse middelbareschoolstudenten, hun familie en leerkrachten tijdens hun voorbereiding voor het nationale examen. Dat examen bepaalt niet enkel welke universiteit de laatstejaars toegewezen zullen krijgen, maar ook hun status in de Koreaanse maatschappelijke hiërarchie.

Een documentaire van Wooyoung Choi en Steven Dhoedt (2015)

VRTNU VRTNU VRTNU