Spring naar inhoud

And the Oscar goes to...

geschreven op 22 februari 2019

Hollywood maakt zich klaar voor de 91e editie van dé meest prestigieuze filmprijzen: de Oscars.

Op zondag 24 februari vindt de uitreiking van de Academy Awards, beter bekend als de Oscars, plaats. De rode loper rolt uit voor tal van beroemdheden die misschien wel de grootste prijs uit hun carrière zullen winnen.

De genomineerden

De nominaties werden een maand geleden bekendgemaakt. De Netflixfilm Roma van Alfonso Cuarón en het kostuumdrama The favourite van Yorgos Lanthimos zijn dé favorieten. Beide films konden 10 nominaties in de wacht slepen. Wie de andere genomineerden zijn, kan je hier op VRT NWS lezen.

Voor de Belgische cinema is het niet zo'n spannende avond, want geen enkele Belg maakt kans op het gouden beeldje. Er was veel hoop voor Girl (Lukas Dhont), Beautiful Boy (Felix Van Groeningen) en twee Belgische kortfilms May day (Fedrik De Beul en Olivier Magis) en Icare (Nicolas Boucart), maar niemand haalde de lijst met nominaties.

De winnaars

Afgelopen nacht zijn de winnaars bekend gemaakt. De prijs voor beste film ging naar Green Book. Bohemian Rhapsody ging met de meeste beeldjes naar huis: beste acteur, beste montage, beste sound editing en beste sound mixing. Een overzicht van alle winnaars vind je op VRT NU.

Voor filmmakers is dit een belangrijk moment in hun carrière. Er ligt dus veel verantwoordelijkheid in de handen van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), kortweg de Academy, een groep van meer dan 7000 uitverkorenen die mag beslissen welke film wint.

Naast onder meer Brad Pitt en Martin Scorsese zetelen er ook een heleboel Belgen in die Academy: Michaël R. Roskam (Rundskop), Felix van Groeningen (The Broken Circle Breakdown), Dominique Deruddere (Iedereen beroemd!), Sahim Omar Kalifa (Bad Hunter), cameraman Jo Willems en monteurs Marie-Hélène Dozo en Nico Leunen.

Een Oscar winnen, hoe werkt dat eigenlijk?

Onze Cinema Canvas-reporter Britt Valkenborghs gaat te rade bij Sahim Omar Kalifa en Dominique Deruddere, die deel uitmaken van de Academy (en dus mee mogen bepalen wie wint), en Tom Van Avermaet die in 2013 genomineerd was met zijn kortfilm Dood van een Schaduw.

VRTNU VRTNU VRTNU