Spring naar inhoud

Chris Lomme door de jaren heen

© VRT
geschreven op 26 november 2018

Chris Lomme draagt meer dan zestig jaar film-, TV- en vooral theatergeschiedenis in zich. Canvas heeft het VRT-archief uitgeplozen en trakteert op de mooiste momenten uit de carrière van deze legendarische Vlaamse actrice.

1959: Schipper naast Mathilde

De carrière van Chris Lomme begon op 15-jarige leeftijd met een rol als Marieke in Schipper naast Mathilde. Lomme kwam de kerstvreugde vervolledigen als kerstgeschenk. De reeks was één van de eersten die op de Vlaamse televisie te zien was en liep van 1955 tot 1963. Schipper naast Mathilde, ondertussen een echte tv-klassieker geworden, vormde ook het decor voor de ontmoeting tussen Chris Lomme en haar latere geliefde Nand Buyl. Hij nam er de hoofdrol van schipper Matthias voor zijn rekening, de oom van Marieke.

1964: Toneelstuk Oscar in KVS

Als vaste actrice aan de Brusselse KVS speelde Chris Lomme rollen in klassiekers als Macbeth en De Kersentuin. Hier zien we een fragment uit Oscar, waarin Lomme naarstig op zoek gaat naar een echtgenoot.

1972: Het zwaard van Ardoewaan

In de jaren zeventig is Chris Lomme niet weg te denken uit de Vlaamse series. In elke serie met naam en faam krijgt ze wel een rol, de ene al wat groter dan de andere. In Het zwaard van Ardoewaan speelt ze Rikki, die als moeder zorgt voor de vondeling Rohalt.

1975: Tim

Tim was een jeugdreeks op de BRT, geschreven door Louis De Groof. Het verhaal gaat over een student die zijn eindwerk maakt over magie. Hij trekt naar het plaatsje Solem waar geheimzinnige dingen gebeuren. Chris Lomme speelt de rol van Ilona, de slechte heks.

1989: Het sacrament

In Het sacrament, een film van Hugo Claus, kruipt Chris Lomme in de rol van Lotte. Ook Jan Decleir en Marc Didden maken opwachting. De film is gebaseerd op de roman Omtrent Deedee, ook van de hand van Claus.

1996: Elixir d'Anvers

Zes jonge filmmakers kregen elk de kans om een kortfilm te maken. Gecombineerd leveren hun inspanningen een langspeelfilm op. Het idee is om een alternatieve geschiedenis van Antwerpen te vertellen, gebaseerd op geruchten en gebeurtenissen. Chris Lomme schittert als hoerenmadam. Daarnaast zien we Guido Belcanto een lied brengen in het bordeel.

2000: Gelukkige dagen

Chris Lomme en Nand Buyl spelen samen in het toneelstuk Gelukkige dagen van Samuel Beckett in Theater Zuidpool. Ianka Fleerackers interviewt het theaterkoppel.

2004: Witse

In de aflevering De lustige weduwe is Chris Lomme de matriarch van de familie. Op latere leeftijd wil ze haar carrière als zangeres terug oppikken. Ze zingt La vie en rose.

2016: De ideale wereld

In 2016 was Chris Lomme te gast bij De ideale wereld. Jelle De Beule introduceert haar op geheel eigen wijze.

2018: Thuis

Chris Lomme was eerder dit jaar te zien als taxiklant in Thuis. Gelukkig komt ze precies op tijd voor haar permanent.

VRTNU VRTNU VRTNU