Spring naar inhoud
alleen op vrt nu

Chris Lomme, een reverence

Bekijk Chris Lomme, een reverence op

“Oud worden is de enige manier om lang te leven.” Het is een grapje dat Chris Lomme graag maakt, maar het zijn ook woorden waar ze naar leeft. Op 5 december wordt de legendarische Vlaamse actrice 80.

Schipper naast Mathilde

Chris Lomme draagt meer dan zestig jaar film-, TV- en vooral theatergeschiedenis in zich. Na haar studies aan het conservatorium werd ze deel van het collectieve Vlaamse geheugen als Marieke in Schipper naast Mathilde. Als vaste actrice aan de Brusselse KVS speelde ze rollen in klassiekers als Macbeth en De Kersentuin. Daarnaast acteerde ze freelance bij onder meer de Blauwe Maandag Compagnie, De Tijd, NTGent en ’t Arsenaal.

Niet alleen de personages die ze vertolkt, maar ook haar eigen levensverhaal fascineert: haar ontvoogding op een katholieke kostschool, haar verhuis van West-Vlaanderen naar Brussel op piepjonge leeftijd, en natuurlijk de passionele liefdesrelatie met de veel oudere Nand Buyl, die in 2009 overleed.

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg

Zowel Chris als Nand hebben een stevige band met de Brusselse KVS, waar Nand twintig jaar artistiek directeur was.

Goede vriend en huidige KVS-directeur Michael De Cock droomde er dan ook van om samen met Chris een voorstelling te maken. Over afscheid nemen, verlies, ouder worden en hoe ze daar mee om gaat. Een persoonlijke, moedige zoektocht.

Chris Lomme, een reverence

In een intiem portret mijmert Chris over universele thema’s. Hoe draagt ze de jaren? Hoe kijkt ze terug op het verleden? Wat betekent schoonheid voor haar, en hoe is haar blik op die schoonheid veranderd? Hoe kijkt ze naar de dood? Waarvan moest ze al afscheid nemen? Wat wil ze zich nog lang herinneren en wat zo snel mogelijk vergeten? Wat wil ze niet vergeten, maar glipt toch weg? Wat zegt ze als tachtiger over liefde, over seks, over eenzaamheid? Moest ze het allemaal opnieuw kunnen doen, zou ze dan andere keuzes maken? Aan de hand van al die vragen maakt Chris een reverence naar haar publiek en haar leven.

VRTNU VRTNU VRTNU