Spring naar inhoud
elke donderdag om 21u15

Check-point

Bekijk Check-point op
Check-point is een verzamelplaats voor de beste en meest relevante internationale reportages over de grote verhalen van deze tijd. Elke donderdag om 21u15, herhaling vrijdag rond 19u.
Diepgravend en verhelderend

Het magazine biedt ruimte voor diepgravende journalistiek in lange reportages die overtuigend in beeld zijn gebracht, inzicht verschaffen, de actualiteit verhelderen en in een bredere context plaatsen. Check-point is een plek waar werelden met elkaar botsen, een plaats voor diepgang en onderzoek.

Check-point is een productie van VRT Nieuws voor Canvas.

Tom Van de Weghe en de Chinese ambassadeur Qu Xing

De Chinezen komen – een reportage van Tom Van de Weghe.

Donderdag 16 november op Canvas en vrtnu.be

China staat de laatste tijd weer volop in de belangstelling. Vorige maand was er het 19de partijcongres en deze week is president Trump er op bezoek. En ondertussen zijn de Chinezen volop bezig de wereld te veroveren. Economisch dan toch. Ook bij ons zijn ze meer en meer aanwezig. Is dat een bedreiging of een opportuniteit?

Tom Van de Weghe, voormalig VRT-correspondent in China, maakt de balans op in De Chinezen komen, een special voor Checkpoint.

Samen met andere China-kenners als Bert De Graeve (Bekaert), Claire Tillekaerts (Flanders Invest & Trade) en professor Jonathan Holslag (VUB) probeert hij te weten te komen of we wel varen bij al die Chinese interesse. Daarnaast praatte hij onder meer met de Chinese ambassadeur in België Qu Xing, met Eddy Bruyninckx (voormalig CEO van het Antwerpse havenbedrijf) en Joachim Coens (havendirecteur Zeebrugge). Hij ging verder ook op bezoek bij het Chinees-Zweedse Volvo Cars in Gent en bij de Chinese machinebouwer Sunward in Beringen.

VRTNU VRTNU VRTNU