Spring naar inhoud
herbeleef online

Changemakers

Er zijn veel mensen op deze wereld die iets proberen te veranderen en geweldige dingen doen. Je moet hen alleen zien te vinden

Delphine Robbe

Changemakers is een vijfdelige reeks documentaires over mensen die een veranderingsproces op gang hebben gebracht dat hoop geeft op een betere toekomst voor ons allemaal. De makers van Changemakers trokken naar vijf plaatsen op de wereld waar vastgeroeste structuren fundamenteel zijn veranderd door mensen die de bal aan het rollen brachten omdat ze anders durven denken en vooral handelen.

Het kan ook anders

Changemakers zijn mensen die inspireren, ons confronteren met ons kortzichtig denkpatroon en bewijzen dat er werkbare alternatieven zijn voor financiële structuren, de economie, bedrijfsorganisaties, natuurbescherming, enz. Ze zien oplossingen waar anderen enkel problemen zien. Ze vertrekken niet vanuit een systeem, maar veranderen het systeem, bottom-up. Changemakers is een reeks over vijf van die gepassioneerde mensen met een progressieve visie op onze toekomst en hoe het ook anders kan.

Vijf changemakers

De Amerikaanse fysicus en econoom Will Ruddick woont in Kenia en heeft er in enkele sloppenwijken een complementaire munt ingevoerd. Zo kunnen de mensen er handel drijven op momenten dat ze geen geld hebben. Een enorme stap vooruit in de strijd tegen armoede en ongelijkheid, maar een bedreiging voor de banken, die net veel winst maken met het creëren van geld.

Will Ruddick

Delphine Robbe is een Franse bio-ingenieur die de wereld wil wakker schudden voor wat er gaande is onder water. In het Indonesische duikparadijs Gili Trawangan introduceerde ze een methode om de verwoeste koraalriffen in sneltempo te herstellen.

De Nederlandse ecoloog Wouter Helmer streeft naar een nieuwe toekomst voor de braakliggende landbouwgebieden van Europa. Met zijn project ‘Rewilding Europe’ wil hij tegen 2022 een miljoen hectare spectaculaire wildernis ontwikkelen, die kan concurreren met de wildparken in Afrika en Amerika.

Wouter Helmer

Michael Braungart is een Duitse chemicus die met een heel eenvoudig idee een nieuwe industriële revolutie op gang bracht. Hij helpt bedrijven om hun producten zo te ontwerpen dat ze van begin tot einde veilig en herbruikbaar zijn. Zo bouwt hij aan een wereld zonder schadelijk afval.

Ricardo Semler is een Braziliaanse topondernemer die schatrijk werd door zijn werknemers gelukkig te maken. De toverformule: zo weinig mogelijk regels, zoveel mogelijk autonomie en zo min mogelijk managers. Doe waar je zin in hebt, als je werk maar op tijd af is.

Changemakers is een productie van Canvas

#changemakers

VRTNU VRTNU VRTNU