Spring naar inhoud
vanaf zaterdag 16 december, om 20u40

Cardinal (16+)

Bekijk Cardinal (16+) op

De zesdelige Canadese misdaadreeks Cardinal is volgens sommigen het Canadese antwoord op The Killing, en niet alleen omdat de hoofdrolspeler Billy Campbell ook meespeelde in de Amerikaanse versie van de Deense succesreeks.

recensent John Doyle in The Globe and Mail

Rechercheur John Cardinal is een wat sombere en controversiële politieman in het merengebied van Algonquin Bay in Noord-Ontario. Hij werd door zijn baas Noelle Dyson uit de moordafdeling gezet. Dyson had namelijk genoeg van de eigenzinnige en koppige manier waarop hij als een niet aflatende bulldog het onderzoek voerde naar de verdwijning van een Indiaans meisje uit de zogenaamde First Nations-gemeenschap. Bovendien werd hij verdacht van corruptie.

Maar nu is het lijk van het meisje teruggevonden en de politie ziet geen andere mogelijkheid om de zaak op te lossen dan Cardinal weer in dienst te nemen. Hij is namelijk de enige die het dossier door en door kent. Hij krijgt wel een partner toegewezen: de jonge Lise Delorme. Maar Cardinal werkt liever alleen en heeft naar eigen zeggen geen schoothondje nodig. Wat hij niet weet, is dat Lise eigenlijk een waakhond is die zijn banden moet onderzoeken met een plaatselijke drugsdealer die de politie om een of andere reden steeds te snel af is.

Ondertussen neemt de zaak grotere proporties aan: er zijn nog meer verdwijningen die allemaal verlopen volgens hetzelfde patroon. Cardinal vermoedt dat ze met een seriemoordenaar te maken hebben…

De reeks is gebaseerd op de roman Forty Words for Sorrow van Giles Blunt (°1952). Algonquin Bay is een fictieve naam, maar de beschrijving van het stadje komt volgens mensen die het kunnen weten, perfect overeen met North Bay, het stadje waar Giles Blunt zelf opgroeide. Blunt is een van de meest succesvolle misdaadschrijvers van Canada. Forty Words for Sorrow was de eerste roman in een zesdelige reeks rond John Cardinal. Blunt won er prestigieuze Silver Dagger van de British Crime Writers' Association mee.

Met: Billy Campbell (John Cardinal), Karine Vanasse (Lise Delorme).

VRTNU VRTNU VRTNU