Spring naar inhoud

Canvas.be voor de meerwaardezoeker

Frank Raes kiest Canvasflix

geschreven op 21 december 2015

Studio Flagey: Van Bowie tot onder

Als eerste kies ik voor Studio Flagey: Van Bowie met presentator Bart Peeters. In dat programma komen muzikanten of mensen aan bod die heel veel af weten van muziek. Ze zijn een beetje zoals de gasten in Extra Time. Dat zijn allemaal specialisten. Maniakken van de inhoud. Bij ons is dat voetbal, in dit programma is dat muziek. Dat vind ik interessant. De gasten praten over iets waar ze alles over weten en waar ze dag in dag uit met bezig zijn. Er wordt zoveel gepalaverd door iedereen, over van alles, waar we eigenlijk niets van weten, of we willen de indruk geven dat we er iets van weten. Dat is zo vermoeiend. Maar hier is dat niet zo. Een verademing. Soms is het ook moeilijk te volgen omdat ik zelf geen specialist ben. Maar dat is de uitdaging.

Het is boeiende televisie. Ik zie fragmenten die ik nog nooit gezien heb. Of ik zie fragmenten terug die ik al lang vergeten was.

Van mij mag dat programma nog veel langer duren.

Spul

Ik kies voor spul omdat het over doping gaat natuurlijk. Ik moet nog beginnen kijken, maar dit is eindelijk eens een reeks die wat dieper ingaat op de materie. Ook op de nuances, want doping is een vrij complex onderwerp.

Ik hoop een genuanceerde documentairereeks te zien waarin het niet zomaar is van ‘die mannen nemen doping en ze winnen met gemak de Ronde van Frankrijk’. Zo simpel is dat natuurlijk allemaal niet. Wielrenners leveren zware inspanningen.

In het nieuws en andere programma’s wordt doping vaak meteen veroordeeld. Ik zal doping nooit goed praten, maar ik wil wel eens zien waarom een mens dat doet en hoe hij er toe komt. Wat zou er gebeuren als hij het niet doet? Wat ligt er aan de grondslag...? Dat vind ik boeiend en dat wil ik te weten komen.

Winteruur

In al zijn eenvoud brengt dit programma mij iets bij. Wim Helsen heeft iets ontwapenend, iets verstandig. Die heb ik wel graag. De mensen die hun verhaal komen vertellen vind ik ook boeiend. Vanuit hun eigen denkwereld brengen ze een tekst mee. Het is een beetje zoals bij Studio Flagey. De gasten kiezen een tekst omdat die hun uitermate boeit. Ik ken die teksten niet altijd en ik steek er toch iets van op. De gasten boeien mij door hun kennis. Als ik mij zo bezig hoor ben ik een meerwaardezoeker.

VRTNU VRTNU VRTNU