Spring naar inhoud

Doping, desert blues en digitale nomaden

Rudi kiest Canvasflix

geschreven op 27 december 2015

Spul - Over de grens

Doping, het bestond al langer, maar voor mij begon het toch allemaal echt met die ene race van Ben Johnson in 1988. Nu worden we bijna dagelijks overspoeld door dopingnieuws: "Een of andere atleet is betrapt en wordt geschorst," en daar stopt dan het verhaal. De prachtige reeks Spul wil dieper graven dan die waan van de dag. Deze documentaires tonen hoe het zo ver is kunnen komen én het vervolg/gevolg van het gebruik maar belangrijker nog, ze focussen op de menselijke dimensie van dopinggebruik. Het levert een veel genuanceerder beeld op en dat is waar Canvas volgens mij voor moet staan.

Fonko - Franstalig West-Afrika

Voor de reeks Niemandsland heb ik door die streek gereisd. Vooral Niger en Mali hebben mij erg gecharmeerd met hun desert blues. Het is zo'n emotionele muziek die bij mij van mijn oren via mijn hersens los naar mijn hart gaat. We hebben toen ook de eer gehad om enkele muzikanten te mogen portretteren en dat zal mij altijd bijblijven. De streek en haar muziek blijft mij fascineren en mij niet alleen; ook de Franse muzikant St Germain (Ludovic Navarre) werkte voor zijn recentste album samen met Malinese muzikanten. De aflevering van Fonko over Franstalig West-Afrika staat dus zeker op mijn lijstje om nog te kijken.

De nomaden - Bonjour Stromae

Kiezen tussen De nomaden is altijd een klein beetje zoals kiezen tussen je kinderen. Ik zou in de eerste plaats willen zeggen: bekijk ze allemaal. Het is een prachtig initiatief met jongeren die de wereld intrekken en ons laten meekijken door hun ogen. Dat gezegd zijnde wil ik toch graag even Bonjour Stromae extra in de kijker zetten. Het is de eerste keer dat we echt iemand uitgestuurd hebben om naast het traditionelere documentaire eindresultaat ook continu digitaal verslag uit te brengen van de reis. Dat was voor ons alvast een erg geslaagd experiment. Kijk dus zeker ook eens wat dat allemaal opgeleverd heeft op Emma in Rwanda.

Nomade Emma is bovendien zo een frisse verschijning die echt onbevangen op zoek gaat naar haar onderwerp en alle verhalen op zich af laat komen. In Rwanda ging ze op zoek naar Stromae, niet alleen de artiest Paul Van Haver zelf maar ook naar de invloed van zijn optreden op het gewone leven ginds. Het is een jonger en lichter onderwerp. Natuurlijk wordt ze - soms indirect - ook geconfronteerd met de donkere kant maar Emma brengt wat Afrikaanse kleur en muziek mee van een continent dat toch vaak erg negatief in het nieuws komt.

VRTNU VRTNU VRTNU