Spring naar inhoud

Vlaamse trouwkapellen in Japan

Vlaamse trouwkapellen in Japan - © canvas / Koen De Vos
geschreven op 11 augustus 2017

Tijdens één van mijn vele prospectiereizen voor de Canvas Curiosa-artikels kwam ik in Osaka, Japan, terecht…

Ik zal al maar stoppen, want de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik nog nooit in Japan ben geweest en al helemaal niet op kosten van Canvas. Met mijn Canvas-budget geraak ik met moeite nét over de Belgische grens, maar ook in eigen land vinden we onderwerpen met verrassende internationale vertakkingen.

Zoals het curieuze verhaal over de Vlaamse trouwkapellen in Japan. Lezers uit Aalst en Oostende, opgelet!
Vlaamse trouwkapel op het dakterras van het hotel

Wie als toerist of voor zaken in de Japanse havenstad Osaka verblijft en in één van de hotels uit de Monterey-keten logeert, kan daar een verrassend item ontdekken. Op de dakverdieping van deze hotels - zopas nog in het nieuws als officiële accomodatie van de recente G20-top in Osaka - staan immers Europese kerkjes nagebouwd, die dienst doen als wedding chapel voor trouwlustige Japanners die een European style wedding willen beleven met alles erop en eraan, dus ook een plechtigheid in een West-Europese kapel.

En voor twee van deze wedding chapels in Osaka hebben de architecten hun inspiratie gezocht in Vlaanderen.

Chapel Goedele, Monterey Osaka

Op de achtste verdieping van het Monterey Osaka Hotel pronkt een replica van een 14de-eeuwse kapel, Chapel Goedele genaamd, compleet met klokkentorentje. Het interieur lijkt zo weggeplukt uit een Vlaamse dorpskerk met gotische banken, koperen kandelaars en kleurrijke glasramen.

Promotiefoto voor de trouwkapel

Het is uiteraard allemaal nep, maar dat zal die Japanners een zorg wezen: zij trouwen in "a perfect re-creation of the 14th century church that still stands today in Bruges, Belgium. The chapel and the surrounding patio, despite being located on the 8th floor, are out in the open air and bathed in natural light. The chapel feels as if it is tucked away in a cozy European side-street. The stained glass windows let in warm light, while the high vaulted ceiling and antique chandeliers make for a classical and spiritual atmosphere." Zo staat het op de hotelwebsite.

Het interieur van de 'Chapel Goedele'
Bovenzicht op de 'Chapel Goedele'

Sint-Gudulakapel, Moorsel (Aalst)

In tegenstelling tot wat de hotelwebsite beweert, vind je het origineel van deze kapel niet in "Bruges, Belgium". Wellicht zeggen ze dit om promotionele redenen, want de échte Goedele-kapel staat al eeuwen in Moorsel bij Aalst, waar deze zomer ook de tentoonstelling PiKANT te zien is. Op het plein van dit Oost-Vlaamse dorp prijkt een eenvoudige kapel, opgetrokken in lokale zandsteen. De kapel is gewijd aan Sint-Gudula of de Brabantse heilige Goedele, die we vooral kennen als copatrones van de Brusselse kathedraal. Oorspronkelijk dateert het gebouw uit de 14de eeuw, maar het werd na een brand in 1597 opnieuw opgebouwd.

In Osaka hebben ze het venster in de voorgevel een beetje aangepast, maar het is onmiskenbaar een kopie van Moorsel. Wat moeten al die Japanners niet denken wanneer ze in Brugge nodeloos op zoek gaan naar de originele "Chapel Goedele"?

Michel Verhelst en Freddy Maes voor de kapel in Moorsel, onwetend dat een kopie in Osaka staat.

Zouden ze in Moorsel eigenlijk weten dat Japanse koppeltjes mekaar eeuwige trouw zweren in 'hun' kapel? Wij dus naar het Faluintjesland, zoals de streek daar heet. En wat blijkt? Michel Verhelst en Freddy Maes, de twee medewerkers van de parochie die ons ontvangen, horen het in Tokyo donderen als we hen vertellen over de wedding chapel van Osaka. Eén van hen denkt eventjes dat het om een flauwe grap ging.

Ondanks hun actieve betrokkenheid in het lokale verenigingsleven hebben ze er nog nooit van gehoord en ze hebben ook geen weet van Japanners die hier ooit opmetingen zouden gedaan hebben. Wanneer we hen meedelen dat een Engelse parochie zomaar eventjes 4000 pond ontving om haar dorpskerk te laten opmeten en kopiëren, gaan de ogen van de penningmeester van de kerkfabriek fonkelen. Misschien toch eens een mailtje sturen naar het Monterey Hotel in Osaka?

Sint-Gudulakapel, Moorsel (Aalst)

Chapel St. Anna, Monterey Lasoeur

In een tweede hotel in Osaka, het Monterey Lasoeur Hotel, hebben ze nog een kopie van een Vlaamse kerkje op het dak staan. Ditmaal gaat het om de Chapel St. Anna: "a bright and airy chapel that is reminiscent of those found in Ostend, Belgium. The elegant white-brick walls are lit up by the natural rays of the sun that pour in through the glass roof above, making it an illustrious setting for a wedding ceremony", aldus de hotelsite.

Poseren voor de 'Chapel St. Anna'

Deze wedding chapel heeft een stemmig interieur met ronde zuilen, bogen en gewelven. Drie gotische glasramen sluiten het koor af. De vloer is bekleed met witte en zwarte tegels die in een diagonaal dambordpatroon zijn geschikt.

Interieur van de 'Chapel St. Anna'
De 'Chapel St. Anna' bevindt zich in de glazen serre op het dak

Ook deze trouwkapel staat op de dakverdieping van een hotel: het Monterey Lasoeur in Osaka, waar een glazen afdak de bezoekers beschut tegen regen en wind. Japanners zijn op hun comfort gesteld en échte weersomstandigheden zouden wel eens hinderlijk kunnen zijn.

De kapel onder het glazen afdak

Sint-Annakerk, Stene (Oostende)

Het origineel, dat model stond voor de Chapel St. Anna in Osaka, is de Sint-Annakerk van Stene bij Oostende. Dit witte bakstenen bedehuis dateert van de 13de eeuw, maar gaat terug op een nog oudere kapel. De middenbeuk is 14de-eeuws. De toren, die scheef staat, werd gebouwd in 1651. De broer van dichter Guido Gezelle is er nog pastoor geweest.

De kopie in Osaka is heel natuurgetrouw, alleen op een kleinere schaal, en ook het interieur lijkt op het Oostendse voorbeeld, zij het eenvoudiger en minder opgesmukt. In Stene hebben enkelingen weet van de Japanse replica. Blijkbaar hebben de Japanners er wél toestemming gevraagd, dit in tegenstelling tot in Moorsel.

Sint-Annakerk, Stene (Oostende)

En nog meer keuze

Als je nog meer European wedding chapels zoekt in Japan is er keuze te over. Het Monterey Sendai beschikt over de St. Wenceslas Chapel, een romaanse kapel uit de omgeving van Praag. Geef je de voorkeur aan een Londens sfeertje, ga dan naar het Monterey Kyoto, waar ze een kopie hebben staan van de St. Simon Zelotes uit Chelsea. Kies je meer voor een stemmig plattelandskerkje van de Engelse countryside, meer bepaald uit Brockhampton, boek dan je huwelijk in de All Saints Chapel in het Monterey Grasmere Osaka.

galerij met 'wedding chapels', klik op de foto's voor groter formaat

Het is de Japanse antiekhandelaar en binnenhuisarchitecte Sue Anamizu, van Antiques Ivy / European Connections Ltd. uit Tokyo, die verantwoordelijk was voor deze wedding chapels. Samen met een team architecten kwam zij in Europa pittoreske kapellen en kerkjes opmeten en tot in detail fotograferen. In opdracht van de Monterey-keten liet ze die dan nauwkeurig heropbouwen in hotels in Japan en inrichten met kerkelijke kunstvoorwerpen en meubilair, opgekocht op de Europese antiekmarkt. Op een gelijkaardige manier kregen ook enkele Engelse pubs een tweede leven als bar in Tokyo en elders.

Misschien had mevrouw Anamizu uit beleefdheid een berichtje kunnen achterlaten voor de argeloze parochianen van Moorsel bij Aalst.

Update

Erik Janssen, een Vlaming die al decennia in Japan woont en werkt, liet ons via mail weten dat de 'reconstructie' van Europese kerkinterieurs in Japanse hotels niet altijd met kennis van zaken gebeurt. "In vele gevallen zijn de glasramen, opgekocht in Europa, onsamenhangend en soms verkeerd in elkaar gestoken. De kleuren zijn het belangrijkste, de story kent me niet."

De huwelijksceremonie is tot in de kleinste details geregeld met machines om zeepbellen te blazen, die géén vlekken nalaten op de kledij. Indien gewenst zijn er sneeuwkanonnen die het geheel een winters sfeertje kunnen geven. "Voor de 'service' wordt de rol van priester vaak gespeeld door buitenlandse blanke (!) jobstudenten die een speciale training volgen." En naargelang van het budget wordt het jonge koppel rondgereden in Rolls-Royces, Lamborghini's of Ferrari's.


Dank

Met dank aan Freddy Maes en Michel Verhelst (parochie Moorsel) voor hun medewerking, en Erik Janssen (Kobe, Japan) voor de extra informatie.


VRTNU VRTNU VRTNU