Spring naar inhoud

Het 1 april-verhaal

De waarheid achter het Lenin-complot

Het 1 april-verhaal - © .
geschreven op 01 april 2017

Vooreerst onze excuses, maar de 1 april-drang was te sterk. We konden het echt niet laten jou, beste lezer van de Canvas Curiosa, eens bij de neus te nemen. Maar wees gerust, 't was éénmalig.

Zoek je mee naar de 'hints' die we in het artikel Het Lenin-complot hadden verborgen?

Voor alle duidelijkheid: er zijn een heleboel zaken in het verhaal van Het Lenin-complot die wél historisch correct zijn. Maria Iljinitsjna Oeljanova (1878-1937), de jongere zus van Lenin, heeft inderdaad in de jaren 1898-1899 natuurwetenschappen gestudeerd aan de Université Libre de Bruxelles.

De Poissonnerie, een huis vol (april-)vissen

Tijdens haar studententijd verbleef Maria in de Miniemenstraat 40 te Brussel. Maar het huis dat wij toonden in de video ligt in de Troonstraat en is niet dat van Maria Oeljanova. Wij kozen een huis met een verwijzing naar (april-)vissen: L' Ancienne Poissonnerie.

De familie Oeljanov: Maria heeft een 'aprilvis' vast

Op de foto van de familie Oeljanov zit Maria als baby op de schoot van haar moeder. En wat heeft ze vast? Een aprilvisje! (met dank aan photoshop)

Sint-Bonifatius: gewijd op 1 april!

Dat Maria in Brussel een relatie zou gehad hebben met ene Ivan Denovian is verzonnen. Let trouwens even op zijn volledige naam: Ivan Aprelyavitsj Denovian. Aprelyavitsj betekent 'zoon van april'.

Hun favoriete afspraakplekje, de Sint-Bonifatiuskerk is - toevallig - ingewijd op een 1ste april.

De voorpagina met 'Leve 1 april'

De aanslag op Leopold II door de anarchist Rubino is een historisch feit, maar dat Leopold II omwille van die aanslag de administrateur-generaal van de Sûreté, deLatour aan de kant zou hebben geschoven en vervangen door de Rode berust niet op historische gegevens. Het zijn wel de échte namen van de toenmalige administrateurs-generaal van de staatsveiligheid.

Wie de voorpagina van Het Laatste Nieuws tot in het detail zou hebben nageplozen, had het al gezien: ‘Leve 1 april.

De Russische communisten hebben wel degelijk hun Tweede Partijcongres gehouden in Brussel in de zomer van 1903 en verdergezet in Londen. Dat de reden van die verhuis naar Londen een moordcomplot was van de Belgische staatsveiligheid tegen Lenin is fictie.

De fake-brief van Maria aan Ivan

De brieven van Maria Oeljanova zijn fake. Wie het handschrift kan lezen, zal merken dat het helemaal geen Russisch is, maar gewoon Nederlands in cyrillische lettertekens. De brief begint als volgt: “Moskou, aprilstart 1904. Liefste Shutka, Voor zover je het nog niet weet, dit is een aprilgrap. Ja, beste lezer van Canvas, je bent erin gelopen…”

En oh ja, ‘shutka’ betekent helemaal niet ‘schatje’ of ‘liefje’, maar is Russisch voor ‘grap’.

Het zogenaamde graf van Ivan Denovian. Let op de familienaam ernaast: Avril

Het zogenaamde graf van Ivan Denovian op het kerkhof van Elsene ligt naast een graf met de familienaam AVRIL. Toeval? Neen, photoshop!

En tenslotte, de auteur van de Canvas Curiosa heet niet Koen De Vis.


VRTNU VRTNU VRTNU