Spring naar inhoud

De vossen van de VRT

De vossen van de VRT - © canvas / Koen De Vos
geschreven op 02 mei 2019

Achter het VRT-omroepcentrum aan de Reyerslaan strekt zich een bos uit, een groot domein dat we delen met onze collega's van de RTBF. Hier leven al jaren verscheidene vossen. Waar moeten deze dieren naartoe als hier een nieuwe mediawijk uit de grond zal rijzen? Want die komt er onherroepelijk aan vanaf 2022 en later.

Ga mee op natuurwandeling en ontdek onze vossenfamilie...

Tijdens de zomermaanden gaan wij, de VRT-personeelsleden, wel eens wandelen in 'ons bos', zowat 20 hectare groen in het midden van de stad. Er staan picknicktafels waarvan radio- en tv-medewerkers graag gebruik maken tijdens hun middagpauze. En geregeld krijgen we dan het gezelschap van onze vossen.

Jaren geleden zijn hier enkele vossen terecht gekomen vanuit het Josaphatpark in Schaarbeek en het Zoniënwoud. Intussen lopen er verscheidene rekels (m) en moervossen (v) rond, in totaal een twaalftal koppeltjes. En die kweken lustig verder. Niet zo verwonderlijk als je weet dat vossen zich perfect integreren in het stedelijk landschap. En hun schuwheid zijn ze intussen kwijt gespeeld, getuige de vele foto's en filmpjes die VRT'ers posten op onze interne website.

Vossen op wandel achter de VRT
Nieuwsgierige vos achter Villa Sporza, juni 2018

Opportunisten

In Brussel wemelt het van de vossen. Deze rosse viervoeters zijn echte opportunisten wat hun voedsel betreft. Ze eten knaagdieren, insecten, eieren, vruchten en… afval. En dat laatste vind je in overvloed waar mensen wonen. Restjes in een achtergelaten pizzadoos vormen een feestmaal voor een vos.

Vossen beschikken over een groot aanpassingsvermogen. Ze voelen zich kiplekker in bewoond gebied en dan loopt het wel eens fout. Ze springen in een keldergat of over een tuinhek en raken er dan niet meer uit. Het Animal Rescue Team van de Brusselse brandweer moet jaarlijks tientallen keren uitrukken om een vos te bevrijden uit zo’n benarde positie. Gelukkig zijn vossen niet agressief en zullen ze mensen liever uit de weg gaan.

Comfortabel op een kussentje naast de VRT-parking
Vos gespiegeld aan de RTBF-ingang

Vossenburchten

Zoals bekend zal binnen enkele jaren de VRT zijn intrek nemen in een nieuw omroepcentrum, dat zal gebouwd worden nét achter het huidige gebouw aan de Reyerslaan, m.a.w. in een deel van het bos waar nu al die vossen leven. Het oude complex zal dan worden gesloopt om plaats te maken voor een woonwijk. Een stuk van het bos blijft bewaard als park.

Foxy and Friends, een werkgroep binnen de VRT die begaan is met 'onze vossen'

Enkele medewerkers van de VRT hebben, samen met externe deskundigen, o.m. van Natuurpunt, geprobeerd de vossenburchten – de ondergrondse nesten – in kaart te brengen. Ze telden al gauw 58 burchten, sommige nieuw en nog in gebruik, andere al lang verlaten. En niet alleen in de rustige, beboste zone achteraan, maar evengoed naast de personeelsparking en onder de VRT-toren tussen de schotelantennes, vlakbij de VRT-ingang.

(lees verder onder de foto)

Luchtfoto van de VRT-RTBF aan de Reyerslaan. Op het hele domein liggen minstens 58 vossenburchten

Bulldozer

Wat moet er gebeuren met die vossenburchten? We kunnen de malpertuus van ons reintje toch niet zomaar met een bulldozer kapotrijden. Is er een diervriendelijke oplossing? Het is duidelijk dat de vossen zich niet beperken tot één hol. Ze verhuizen geregeld en als het ergens te druk wordt, nemen ze gewoon hun intrek in een holletje op een rustiger plekje.

Als de holen die in de bouwzone van de nieuwe VRT liggen, onbruikbaar worden gemaakt buiten de paartijd (van september tot december) is er geen probleem, zo stellen de kenners. Dan zoeken de vossen gewoon nieuwe oorden op. Zoals gezegd: de vossen zijn gewend aan het stadsleven en zoeken hun eigen weg.

Reintje gespot in ons bos
Vos tijdens de winter van 2018
Zeldzame grauwe spaandermot, aangetroffen in het VRT-bos

Dierentuin

Niet alleen vossen voelen zich thuis bij de VRT. Ook een divers gepluimde fauna fladdert hier rond: van Vlaamse gaaien, zelfs op RTBF-territorium, over tjiftjafs en spechten tot slechtvalken. Overal leven konijnen, eekhoorns en andere knaagdieren, o.m. eikelmuizen. Een vlinderdeskundige heeft hier meer dan 90 soorten nachtvlinders gespot, waaronder enkele zeldzame exemplaren. En de oude bakstenen tunneltjes, restanten van de vroegere militaire schietbaan die hier ooit gevestigd was, zouden een ideale slaapplek zijn voor kolonies vleermuizen.

De VRT, een heuse dierentuin!

Dank

Deze bijdrage kwam tot stand met de hulp van Jonathan De Bolster, Lukas De Man, Myriam Famelaer, Thomas Jean, Jeroen Revalk, Jurgen Switsers, Nele Termont, Jean-Pierre Thiry, Oswald Van Bedaf, Bart Van Camp, Raf Verbist, Marc Verlee, Marc Wullaert.

VRTNU VRTNU VRTNU