Spring naar inhoud

Burgerinitiatieven op Facebook

#watdoejij

geschreven op 09 september 2015

door de Vranckx-redactie

Voor de neergestreken vluchtelingen in het Maximiliaanpark toiletten, tenten en douches kregen, ontstonden er al tientallen facebookinitiatieven. Voor al wie graag op de hoogte wil blijven of graag deelneemt aan een van de burgerinitiatieven, maakten we een selectie van vijf facebookgroepen.

  • Solidarity For All is de opvolger van 'We gaan naar Calais en nemen mee,' één van de eerste grote facebookinitiatieven die goederen naar Calais brachten. De groep wordt regelmatig geüpdatet en de initiatiefnemers bouwen nu een website.

  • De Gentse facebookgroep VluchtelingenAktieKomitee verzamelt nieuws over de vluchtelingencrisis, evenementen en inzamelacties voor vluchtelingen.

  • Help the refugees in Brussels verzamelt updates uit het Maximiliaanpark en combineert deze met andere initiatieven of oproepen.

  • Stichting Bootvluchtelingen organiseert acties en inzamelingen met vrijwilligers.

  • Vrijwilligerslichtpunt is een team van facebookvolgers dat andere organisaties en acties helpt. Ze zetten zich in waar ze nodig zijn. Nu de vraag om kledij en voedsel in Brussel (voorlopig) is voldaan, organiseren ze inzamelingen voor de vluchtelingen in Duinkerke.

Begin augustus richtten we de pagina 'Hulp aan vluchtelingen in Calais' op. Hierop ontstonden er vele inzamelpunten in Vlaanderen.

Karen Smekens
VRTNU VRTNU VRTNU