Spring naar inhoud
nu op VRT NU

Brian Johnson's a life on the road

Bekijk Brian Johnson's a life on the road op
'Brian Johnson's A Life On The Road' biedt een verrassende blik backstage bij enkele grote rocksterren en hun leven onderweg.

Met een stel oude vrienden herinneringen ophalen en sterke verhalen vertellen... AC/DC-zanger Brian Johnson kon zijn geluk niet op bij het maken van A life on the road, een serie over muzikanten als kilometervreters. Met verhalen over het harde leven onderweg, over de routine en de rituelen, de groupies en de roadies, over concerten spelen in de kleinste clubs in godvergeten plaatsjes of de grootste stadions wereldwijd.

Brian Johnson en Roger Daltrey

Roger Daltrey en de rest van The Who hebben zowat het rockconcert zoals we dat nu kennen uitgevonden. Decennia lang waren ze bijna continu "on the road", met alle seks & drugs & rock'n'roll van dien. Voor Roger Daltrey begon het allemaal in de Londense wijk Shepherd's Bush en hij leidt Brian Johnson rond in de buurt. Ooit was het nog een uithoek voor de working class, een pleisterplek voor de mod-underground waaruit The Who is opgegroeid.

Tegenwoordig is de wijk gegentrificeerd en heeft Roger Daltrey een buikje, maar zijn verhalen zijn er niet minder om: "It was the third world war everytime we got on stage." Smijten met gitaren, slingeren met microfoons, agressie en baldadigheid, het hoorde allemaal bij de concerten van The Who in die jaren zestig. En daarmee waren ze een voorbeeld voor latere bands uit de hardrock-, punk- en metal-scene.

Ook de andere muzikale maten die Brian Johnson ontmoet, zijn niet de minsten: Sting heeft het over de eerste Amerikaanse tour van The Police; Robert Plant over de vroege jaren van Led Zeppelin; Nick Mason over de spektakelconcerten van Pink Floyd en wat daar allemaal bij komt kijken; Joe Elliott van Def Leppard over de tragedies waar je als band onvermijdelijk mee te maken krijgt; en Lars Ulrich van Metallica over hoe je als megaster toch met beide voeten op de grond blijft.

VRTNU VRTNU VRTNU