Spring naar inhoud

De buit van Darya Safai

"Belangrijk om te lezen over andermans ervaring"

geschreven op 10 november 2015

Wat lezen mensen en waarom? Ontdek hier elke dag de boekenbeursbuit van auteurs en bezoekers. Darya Safai signeert haar boek ‘Lopen tegen de wind’ nog op 10 en 11 november op de Boekenbeurs. Ook op haar leeslijst is de strijd tegen (Iraanse) vrouwenrechten niet ver weg.

Hoofddoek, hoofdzonde? – Ludo Abicht

Dit gaat over de vraag of een hoofddoek alleen een hoofddoek is of er een diepere, onderliggende problematiek schuilgaat achter de hoofddoek. Ik geloof persoonlijk ook: het is geen simpele kledij, maar een symbool van een gedacht over jouw vrijheid, over jouw rechten, en het is interessant om eens te horen hoe je het ook anders kan bekijken. Ik ben geïnteresseerd hoe Abicht dit ziet. Een hoofddoek is voor mij een symbool van discriminatie van de vrouwen, daarom ben ik eens benieuwd naar dit boek en de mening van de auteur.

Een hoofddoek is geen simpele kledij, maar een symbool van een gedacht over jouw vrijheid, over jouw rechten.

Darya Safai over het boek van Ludo Abicht
#seksisme, nee wij overdrijven niet - Cathérine Ongenae

Vrouwen overdrijven niet over de zaken die ze vertellen, hé. Ik heb een stuk gelezen uit een column van Cathérine Ongenae, en ik heb haar ook persoonlijk gesproken, en op basis van wat ze mij vertelde, wou ik ook graag meer lezen hierover.

Oorlog om de geesten – Rudi Vranckx

Hij kan zijn verhaal vertellen over welke rampen extremisme en overdrijving kunnen veroorzaken, hij heeft die verhalen van dichtbij gezien. Wat heeft hij hierover te vertellen op basis van zijn ervaringen? Hoe erg kan de mens door het geloof of dogmatisch denken gestuurd worden? Dat interesseert me, om zijn ervaringen van dichtbij te bestuderen.

Macht en onmacht - Tinneke Beeckman

Ik wou graag meer weten over haar visie, haar onderwerp interesseert me want ik geloof ook dat er hedendaagse aanslagen gebeuren op de alledaagse waarden die we als vanzelfsprekend beschouwen. Ik wil haar mening graag eens lezen.

Bloot of bedekt - Minneke Schipper

Als ik dit boek bekijk, toont het ook de geschiedenis van hoe het hier was met westerse vrouwen en hoe dat is geëvolueerd. Hoe denken wij nu? En hoe is de kledij van de vrouwen doorheen de tijd ook geëvolueerd? Van niets om het lijf tot strak in het pak. Als het kort was, dan mochten vrouwen het vroeger niet dragen. Ik wil wel eens bekijken of de vrouwen hier beoordeeld werden op basis van hun kledijkeuze, dat interesseert me sterk.

Vele hemels boven de zevende - Griet op de Beeck

Vriendinnen hebben me dit boek aangeraden. Als ik echt rustig in bed wil liggen, wil ik liever een roman lezen om goed in slaap te vallen. Ik lees vaak romans in bed, vaak als ontspanning en ook op vakantie heb ik er één om te ontspannen.

Duizend schitterende zonnen - Khaled Housseini

Een ervaring van een onderdrukt Afghaans meisje waarvoor haar thuis een gevangenis was. Dat spreekt me echt aan, waar veel vrouwen in de andere kant van de wereld dagelijks met geconfronteerd worden.

Als ik een vrouw zie die niet vooruit komt in het leven, dan raakt me dat heel erg. Ik heb dat zelf meegemaakt

Darya Safai over het boek van Khaled Housseini

Het is ook zo, ik was ook zo’n vrouw die onder een islamitisch bewind en in de naam van de godsdienst onderdrukt werd. Wij als vrouwen willen niets liever dan vooruit gaan, maar zij bepalen liever onze plaats en positie in de maatschappij. Als ik een vrouw zie die niet vooruit kan gaan, dan stoort me dat echt heel diep, want ik heb dat leven aan de lijve ondervonden. Ik vind dat het de taak van een vrouw is om problemen aan te pakken, soms zie ik in België mensen die thuis nog steeds onderdrukt worden, al een geluk dat wij in het oog van de wetgeving nog gelijk zijn, maar toch blijven ze nog onderdrukt. Dat boekje bracht tranen in mijn ogen.

De vriendschap - Connie Palmen

Vrienden scheppen is iets heel moois, hé. Je kan daar heel rijk mee worden. Ik ga niet heel gemakkelijk met mensen opschieten, maar ik waardeer wel echte vriendschap. Je bent in een bepaalde familie terecht gekomen, maar je vrienden kies je zelf, want je ideeën kunnen wel samenvallen. Vriendschap is iets heel moois dat we echt nodig hebben in ons leven. Goede vrienden zijn heel kostbaar. Ik vind dat dit wel belangrijk is.

Vrienden scheppen is iets heel moois, hé. Je kan daar heel rijk mee worden.

Darya Safai over het boek van Connie Palmen

Vriendschap scheppen gaat over emoties delen met iemand die geen familielid is. Ik heb hier ook geen familie, ik heb niemand om mijn gevoelens samen te delen, daarom wil ik eens zien hoe ver en hoe diep een vriendschap iemand kan helpen. Zeker wanneer je zelf geen familie meer hebt. Ik vind dat wel belangrijk om te lezen over andermans ervaring.

Een boek dat ik ook dringend wil kopen, is het woordenboek Van Daele, dat ik wil me nog aanschaffen, want ik wil nog zoveel bijleren en opzoeken. De Van Daele moet ik dus ook nog gaan halen. (lacht)

VRTNU VRTNU VRTNU