Spring naar inhoud

De buit van Anisa

"Ik lees om te leren relativeren"

geschreven op 05 november 2015

Wat lezen mensen en waarom? Ontdek hier elke dag de boekenbeursbuit van auteurs en bezoekers. Anisa leest graag spannende thrillers en literatuur. Door haar achtergrond koos ze op de boekenbeurs voor romans over het thema migratie. De belangrijkste reden voor haar om hierover te lezen, is informatie en leren relativeren.

Susan Abulhawa – Het blauw tussen hemel en zee

Ik heb eigenlijk enkel de korte inhoud gelezen, maar het boek sprak me wel heel erg aan omdat het een verhaal is over wat de schrijfster in haar kindertijd heeft meegemaakt: immigratie. Dat stemt ook overeen met mijn achtergrond. Als Palestijnse vluchtte zij weg voor de oorlog naar Amerika, maar bij mijn familie was dat omwille van economische redenen.

Ik lees ook graag spannende thrillers, maar er moet wel een verhaal achter zitten. Inlevingsvermogen is wel belangrijk. Een boek over economie zal me minder interesseren, maar literatuur met een spannende verhaallijn en informatie, dat vind ik ook heel aangenaam.

Je kijkt ook naar zaken die je kunnen raken wanneer je op zoek bent naar een boek. Thema's waar je in je vrije tijd volop mee bezig bent, maar ook persoonlijke inspiratie is voor mij wel belangrijk om voor een boek te kiezen.

Fikry El Azzouzi – Het Schapenfeest

Ik had een toneelstuk van Elazzouzi gezien en wou achteraf ook het boek lezen. Het stuk, ‘Reizen Jihad’, was recent op het Zuid te zien in de Monty.

Het Schapenfeest is een roman over een klein jongetje en hoe hij het schapenfeest ervaart, dat gaat voor een groot deel over Marokko, en dat heeft sterk met mijn achtergrond te maken. Het theaterstuk wist me wel te raken, ook omdat het nu bijzonder actueel is. Het ging over verschillende mensen en hun ervaringen met Jihad; ouders waarvan hun kinderen vertrokken zijn, maar ook de jongeren zelf en waarom zij vertrokken zijn. De verhalen daarrond, de motivatie en wat dat doet met de achtergeblevenen. Dat werd ook heel mooi gebracht, het was niet een eenzijdig beeld. Het ging over verschillende gezinnen en de verschillende redenen om te vertrekken. Ik vond dat mooi belicht. In de media zie je vaak een eenzijdig verhaal, maar in het theaterstuk werden verschillende perspectieven getoond, en ging het ook écht om mensen zelf, niet over de politici wat zij daarover zeggen, maar ook echt over wat mensen ertoe brengt om te vertrekken en die keuze te maken.

Kader Abdolah, Het huis van de moskee

In dit boek speelt het verhaal zich af in Iran, het gaat over een schrijver die geëmigreerd is naar Nederland. Weer migratie (lacht). De verhalen draaien rond het thuisland van de auteur, Iran. De voornaamste reden voor mij om voor dit boek te kiezen is de inhoud, maar ook omwille van de achtergrond van de auteur. De schrijver heeft een hele weg moeten afleggen om te zijn wie hij nu is. Zijn achtergrond vormt hem nog altijd. En dat is bij mij ook het geval.

Migratie is iets dat voor altijd is, hé.

Anisa

De belangrijkste reden om dit soort literatuur te lezen, is om te leren relativeren. Omdat je denkt dat je in een situatie zit - zoals in het geval van mijn familie - waarbij je de enige bent die dit meemaakt, maar via literatuur krijg je verschillende verhalen van migrerende mensen die ook, net als jou, een hele weg hebben afgelegd. De redenen zijn divers: omdat ze asiel moeten aanvragen omdat ze gevlucht zijn uit hun land of omwille van economische redenen. Mijn ouders zijn in de jaren zestig van Marokko naar hier verhuisd om te werken en een beter leven te creëren voor hun kinderen. Nu is het een heel ander soort migratiestroom die we hier zien. Met de Syrische vluchtelingen zien we dat het mensen zijn die het in hun thuisland soms net heel goed hadden, maar noodgedwongen zijn moeten vertrekken voor het geweld ginds. Migratie is iets dat voor altijd is, hé.

VRTNU VRTNU VRTNU