Spring naar inhoud

Handige apps voor leesfanaten

Post-boekenbeursinspiratie

geschreven op 11 november 2015

We worden er mee om de oren geslagen: onmisbare apps hier, ebookreadertje daar. Volgens Warren Zenna, van mobile agency Mobext, is 90% van de mobiele apps nochtans geen lang leven beschoren. Daarom testten leesfanaten Herbert, Charlotte en Margot drie lees- en boekenapps die ons blijvend kunnen inspireren. Bron: http://cnv.as/1NpvJjA

HERBERT TEST GOODREADS

Ik lees graag omdat het rust brengt. Het boeit me enorm en zorgt voor verrijking. Maar de meest belangrijke reden om te lezen is: het brengt me in balans.

Mijn favoriete genre is oorlogsliteratuur, vooral over de tweede wereldoorlog. Ik merkte dat ik binnen dat domein heel vaak een beperkte keuze had en op mijn honger zat. Door Goodreads en de leesclub heb ik dat opengetrokken en vind nu ook ander genres en leesstijlen heel erg leuk.

"In goodreads bundel ik onder andere mijn gelezen, 'must read', te lezen en online boeken."

Goodreads geeft je een goed overzicht van de titels die je wil bewaren voor later. Je kan ook een onderscheid maken tussen boeken die je bezit, die je leent, die je online koopt, die je al gelezen hebt, of nog wil lezen. Je kan zelfs een boek toevoegen en de recensies van anderen ontdekken door de barcode te scannen.

De teller van mijn 'gelezen boeken' op Goodreads staat op 67 titels. Ik plaats ook meerdere boekrecensies tijdens het lezen met de app én een finale recensie via de website, omdat ik deze dan ook post op mijn blog.

Het is dus een grote troef dat je ook TIJDENS het lezen een bedenking of mijmering kan achterlaten bij Goodreads. Die tussentijdse recensies kan je helaas niet delen via sociale media. Daarnaast mis ik nog de mogelijkheid om vanuit de app het boek dat je hebt uitgelezen te publiceren op Blogger. Dit kan je wel via de website van Goodreads.

"Mijn vrienden inspireren me via Goodreads voor wat er op mijn leeslijst komt."

Het boekenaanbod van Goodreads is goed en volledig, ook voor Nederlandstalige boeken, wat uitzonderlijk is. Het is alleen jammer dat je niet op taal kan selecteren. Ik heb persoonlijk geen boodschap aan Engelstalige of Franse boeken.

Goodreads inspireert me ook voor wat er juist op mijn leeslijst komt te staan. Ik ben er geconnecteerd met een aantal vrienden en aan de hand van wat zij lezen, recenseren en sterren geven, plaats ik boeken die ik wil lezen in de leeslijst van de app.

Ik zou deze boekenapp aan iedereen aanraden, omdat het zowat de beste app is die je kan vinden. Begin dit jaar heb ik een aantal andere apps getest, maar geen enkele voldeed voor mij. Vooral de link met Facebook en Blogger is voor mij belangrijk.

Mocht ik zelf een boeken- of leesapp mogen ontwikkelen, zou ik opteren voor een app die meerdere winkels ondersteunt: bol.com, ECI.be, De Sleghte, ... En eventueel de mogelijkheid voorzien om de boeken te lenen in de bib.

CHARLOTTE TEST IREADITNOW

Ik lees vooral 's avonds in bed en op vakantie en kan daar ook echt naar uitkijken. Ik geloof ook in de positieve gevolgen van lezen. Dat je kritischer wordt, dingen leert, je geheugen verbetert enz. Daarnaast lees ik liever dan een zoveelste serie kijken. Het is een nuttige bezigheid.

Leesadvies zoek ik online en via boekenbijlagen in kranten. Daarbij blijf ik steeds kritisch, maar ik vind het goede referenties. Omdat je nooit genoeg inspiratie kan opdoen, testte ik nu IReadItNow.

Ik kende de app IReadItNow nog niet. Als online boekenreferentie gebruik ik altijd de facebookpagina van Iedereen Leest.

De app is op zich heel handig. Ik leerde snel hoe ik een boek moest zoeken, toevoegen en de nodige info invullen. Bij het opzoeken van een boek krijg je wel veel verschillende resultaten. Ik vond geen filter om enkel Nederlandstalige boeken als resultaat te krijgen, of hetzelfde boek staat plots verschillende keren in de resultatenlijst. Dat zou gestandaardiseerd moeten worden, vind ik.

Ik vind het ook jammer dat de app geen boekensuggesties geeft op basis van mijn gelezen/te lezen boeken. Er is een functie om quotes of notities over het boek op te schrijven, maar die schrijf ik liever in het boek zelf. Dat is persoonlijk natuurlijk, misschien doen anderen dat wel.

De zoeklijst is verder niet bijzonder inspirerend. Een app die accurate boekensuggesties geeft op basis van mijn gelezen (en beoordeelde) boeken, zoals de Geniusfunctie van iTunes, dat zou ik absoluut willen ontdekken!

MARGOT TEST AUDIBLE

Ik geef Engels aan de universiteit en aan Centra voor Volwassenenonderwijs. Ik heb taal- en letterkunde gestudeerd (Engels-Zweeds), met een duidelijke voorkeur voor het letterkundige aspect van de studies, en in Glasgow haalde ik een extra Master in Children’s Literature. Mijn voorkeur gaat naar kinderliteratuur, Engelstalige romans en poëzie, maar dankzij Audible ben ik nu ook begonnen met non-fictie: ik lees – of moet ik zeggen luister – momenteel naar “The Establishment” van Owen Jones, over hoe de upper class in Engeland heel wat touwtjes in handen heeft.

Audible is een app voor het beluisteren van audiobooks. Het werkt heel eenvoudig: download de app, kies een boek uit (uit een gigantische bibliotheek!) en start het luisteren. Er is een overzichtje met alle hoofdstukken en hoe lang elk hoofdstuk duurt. Je kan zogenaamde “bookmarks” aanduiden via een eenvoudige klik op een bladwijzertje. In een overzichtje vind je dan alle plekken in het boek terug die je gemarkeerd hebt en waar je simpelweg naar kan terugkeren wanneer je wil. Het is een luxe om op eender welk moment op mijn gsm naar een boek te kunnen luisteren.

Dit is mijn eerste ervaring met een luisterboekenapp en ik ben eigenlijk heel tevreden. Enkel jammer dat hij betalend is. € 9.95 per maand = één credit per maand, dus eigenlijk bijna € 10 per maand dat je een boek beluistert, wat wel goedkoper is dan het boek in de winkel kopen. Voor sommige mensen is het misschien lastig dat de app volledig Engelstalig is.

Het aanbod is heel uitgebreid, maar het zijn allemaal Engelstalige boeken. Misschien vind je hier en daar nog wel een Frans boek, maar boeken in het Nederlands staan er tot nog toe niet op. Voor mij is dit prima, want ik lees en luister liefst in het Engels.

Wanneer je een boek uitkiest om naar te luisteren, kan je via een zoeksysteem op de app gelijk(w)aardige boeken vinden. Zo kom ik uit bij allerlei boeken die me op het eerste zicht interesseren, maar waar ik nog niet van had gehoord. Ik denk dat ik “Them” van John Ronson ook eens ga proberen.

Wat ik nog straffer zou vinden om terug te vinden in de Appstore is een Tinder-versie voor boekenliefhebbers die een boek willen ruilen! Je zou dan kunnen instellen tot hoe ver je wil zoeken en je afbeelding is de kaft van het boek dat je wil ruilen met iemand anders. Je swipet gewoon tot je een boekenkaft tegenkomt van een boek dat je wil ruilen. Als die persoon ook swipet voor het boek dat jij aanbiedt, heb je een match en kan je afspreken om de boeken te overhandigen aan elkaar. En wie weet volgt er wel meer…

VRTNU VRTNU VRTNU