Spring naar inhoud

De beste #prachtig80-nummers door jullie gekozen

© VRT
geschreven op 21 juni 2018

De ultieme prachtig80-lijst

Belpop ‘Tachtig was Prachtig’ zit er ook op. Twee afleveringen lang hebben we de Belgische popmuziek uit de jaren 80 uit de oude doos gehaald en jullie ondergedompeld in de muzikale wereld van o.a. De Kreuners, The Scabs, The Kids, Allez Allez…

We hebben jullie gevraagd om jullie favoriete #prachtig80–nummers met ons te delen zodat wij de ultieme lijst konden samenstellen. Hier zijn ze dan: de 8 ultieme Belpop-songs uit de jaren tachtig, door jullie gekozen!

1. TC Matic - Ooh La La La

Een pompend ritme om u tegen te zeggen, een magistrale gitaarriff en een baslijn die zorgt voor kippenvel. TC Matic was belangrijk voor de ‘grotestadsrock’ in de Belpop van de jaren tachtig.

2. Luc van Acker- Zanna

De jongere generatie kent de 2012-versie van Zanna gecoverd door Selah Sue, The Subs en Tom Barman voor Music for Life. Ook de originele versie is nog steeds zeer populair. Het nummer van Luc van Acker en Anna Domino werd een monsterhit in de jaren tachtig en wordt nu nog gezien als een van de parels uit de Belgische popmuziek.

3. The Bet- Don’t talk to the liar

Met een geweldige gitaarsolo van Rick Aerts en de schitterende stem van Marc Vanhie doet ‘Don’t talk to the liar’ na 36 jaar de harten nog steeds sneller slaan. Een zeer terechte plaats in jullie ultieme #prachtig80-lijst.

4. Luna Twist – African Time

Herinner jij je de band Once More nog? Alain Tant en Filip Moortgat waren de winnaars van de allereerste editie van Humo’s Rock Rally in 1978. Begin jaren 80 kwam Dirk Blanchart daarbij en werd Luna Twist geboren. De daaropvolgende drie jaar hebben de mannen muziekgeschiedenis geschreven in België. In 1983 gingen ze uit elkaar om in 2010 terug te komen met een nieuw nummer genaamd Madame Soleil. De muziekvideo voor African Time uit 1982 is een van de bekendste producties van het muziekprogramma Hitring.

5. The Kids – There will be no next time

Een B-kantje dat een klassieker werd... Mia van Luc De Vos is daar een bekend voorbeeld van. There will be no next time van The Kids mag daar zeker niet voor onderdoen. Kenners van de Belgische rockgeschiedenis zingen het liedje met gemak mee.

6. Red Zebra – I can’t live in a living room

Een tekst die is gebaseerd op een interview met de Engelse acteur Michael Caine. Daarin sprak de acteur over hoe bizar het woord living room wel niet is. Red Zebra schreef er een tekst over en zette daar een sublieme gitaarlijn achter. Het nummer werd nooit echt uitgebracht. Radiopresentator Gust de Coster pikte het liedje wel op en draaide het zelfs meer dan hun single Innocent People die wél een release kreeg. Zeer terecht ook, want 3 decennia later staat I can't live in a living room nog steeds in jullie lijst van ultieme Belpop-nummers.

7. Scooter – You

Pure melancholie, pure nostalgie. In 1981 hebben ze de Zomerhit-trofee van Radio2 gewonnen. Daarna hebben ze nog enkele projecten uitgebracht, maar You bleef toch hun grootste hit.

8. 2 Belgen – Lena

Werd je geboren in de jaren 80 en heet je Lena? Jouw ouders waren waarschijnlijk grote fans van het liedje Lena van 2 Belgen. Proficiat, je bent een hit.

VRTNU VRTNU VRTNU