Spring naar inhoud

Voorbij de waan van de dag

< België scherpgesteld

niet langer online beschikbaar

De fotografie van de actualiteit

Beeldjournalisten hebben als geen ander onze perceptie beïnvloed. Het zijn hun beelden waarmee we dagelijks in kranten, weekbladen en - sinds kort - op onze beeldschermen geconfronteerd worden.

Goede fotojournalisten zijn rusteloze kereltjes die van hot naar her hollen om de dramatiek van het eenmalige moment vast te leggen.

Paul Van den Abeele, 1987

In deze eerste aflevering vertellen persfotografen aan de hand van iconische gebeurtenissen hoe ze de tijdsgeest beleefd hebben. We krijgen een originele blik op de verandering en versnelling die ons land sinds de tweede wereldoorlog meegemaakt heeft.

Persfotografen hebben lange tijd geen artistieke pretentie gehad. Persfotografie betekende in de eerste plaats: een vluchtig beeld ter ondersteuning van de tekst. Maar gaandeweg groeide het verlangen naar een autonoom beeld dat zich bevrijdt van de waan van de dag. Dit is het verhaal van een strijd om erkenning, een bloeiperiode en een onzekere toekomst.

Met: Paul Van den Abeele (+), Raymond Van Der Plassche, Odette Dereze, Paul Teughels, Christian Carez, Filip Claus, Stephan Vanfleteren, Gert Jochems, Wouter Van Vaerenbergh en Jimmy Kets.

VRTNU VRTNU VRTNU