Spring naar inhoud
vanaf 13 november zondag rond 21u00

Asfalt

Je moet voortdurend flirten met de limiet.
Laurens Vanthoor (autopiloot)

Asfalt is een zesdelige reeks documentaires van de makers van Slijk. Ook hier vormt de ondergrond de basis voor een veel breder verhaal. We duiken onder in de wereld van het autoracen, motorracen, karting, wielrennen, skateboarden en breakdance. Allemaal heel specifieke milieus, waarvan de meeste nauwelijks bekend zijn bij het grote publiek. Elke aflevering werd gedraaid door een andere regisseur, wat van de reeks een gevarieerd geheel maakt, zowel inhoudelijk als stilistisch.

Op de aflevering over wielrennen na volgen we allemaal Belgen, maar de verhalen spelen zich wel allemaal in België af. Geen toeval, want we wonen nu eenmaal in een van de meest geasfalteerde landen ter wereld.

Gemotoriseerde sporten

De afleveringen over gemotoriseerde sporten belichten elk een ander aspect van het racen. Van kleine jongens die dromen van snelle wagens tot oudere jongens die al heel wat kilometers op de teller hebben.

Bij het karten volgen we Kobe Pauwels en Luca Leistra – en hun vaders – bij de start van een verhaal dat in hun stoutste dromen ooit zal eindigen in de Formule 1.

Karting

Laurens Vanthoor, hoofdpersonage in de aflevering over autoracen, droomde daar ook ooit van, maar richt zich nu op winst in de 24 uur van Spa-Francorchamps.

Motorrijders Sebastien Legrelle en Vincent Lonbois zijn teamgenoten en tegelijkertijd elkaars grootste concurrenten in het International Road Racing Championship, een spectaculair concours dat enkel bestaat uit risicovolle stratencircuits.

Mororracen

Wielrennen

De aflevering over wielrennen focust op de ploeginspanning die schuilt achter elke topprestatie. In het spoor van de Russische ploeg Katusha en hun Noorse kopman, Alexander Kristoff, trekken we langs de Belgische wegen tijdens het hectische wielervoorjaar. De ploeg mag dan wel cruciaal zijn voor het eindresultaat, maar de kopman heeft een hoogstpersoonlijke ambitie: “Ik hoop dat ik de belangrijkste Noorse renner wordt in de geschiedenis”.

Alexander Kristoff

Urban Sports

Bij de urban sports skateboarden en breakdance volgen we telkens Belgische toppers. Ze zijn groot in hun niche, maar hun niche is klein en het is voor hen bijna onmogelijk om een professioneel bestaan uit te bouwen. We maken kennis met de skaters Phil Zwijsen en Youness Amrani en de Brusselse breakdancers Tiro en Rateb, die in hun sport zowel een doel als een uitlaatklep hebben gevonden.

Asfalt is een programma van Diplodokus, het productiehuis dat vorig jaar de soortgelijke reeks Slijk maakte voor Canvas. Net als Slijk is Asfalt een mix van sport en human interest, en net als bij Slijk gaat de vorm hier ook samen met de ondergrond. Het is minder zwaar, maar sneller, snediger en des te opwindender.

De documentaires werden geregisseerd door Mathijs Vleugels (skateboarden), Jeremy Deryckere (breakdance), Ruben Vermeersch (autoracen), Lennart Stuyck (motorracen), Maarten Bernaerts (karting) en Sammy Neyrinck (wielrennen).