Spring naar inhoud
vanaf zondag 8 januari en online

Around the world in 80 faiths

Levensbeschouwelijke docureeks van de BBC over het geloof waarin de anglicaanse dominee Pete Owen Jones getuige is van 80 geloofsrituelen overal ter wereld.
Bekijk Around the world in 80 faiths op

Religieuze rituelen in alle werelddelen – met Peter Owen Jones.

Peter Owen Jones

In Around the world in 80 Faiths trekt de Anglicaanse maar allesbehalve orthodoxe dominee Peter Owen Jones de wereld rond op zoek naar god en religieuze diversiteit. Op een jaar tijd is hij getuige van 80 verschillende rituelen en ceremonies in zes continenten. Hij ontdekt dat god overal is, maar er lang niet overal hetzelfde uitziet.

In zijn religieuze roadmovie trotseert Pete Owen Jones woestijnen, bergen en oerwouden. Zijn reizen brengen hem van voodoomissen in West-Afrika naar taoïstische ceremonies in China en Taiwan, van het festival van de naakte man in Japan naar de begrafenis van een Indonesische vrouw die al 20 jaar dood is. Hij maakt kennis met razend snel groeiende nieuwe religies, zoals de Pinksterbeweging, en beleeft de laatste rituelen van de uitstervende cultus van de Bosjesmannen in Botswana.

De grote wereldgodsdiensten zijn maar een deel van het verhaal van god. Religie is elke vorm van zingeving en spiritualiteit met een centrale rol voor een opperwezen. Die brede waaier van religies manifesteert zich in een rijke verscheidenheid van rituelen, cultussen, sekten, oeroude tribale geloofsvormen en gloednieuwe godsdienstige bewegingen. Pete Owen Jones is een man met een missie. Niet om mensen te bekeren, maar om zelf deel te nemen aan de meest uiteenlopende rituelen en ceremonies. Zo wil hij de religieuze polsslag van onze planeet voelen en peilt hij naar de menselijke fascinatie met het goddelijke.

Als Anglikaanse priester wordt Owen Jones in deze reeks geconfronteerd met rituelen en religies die zijn eigen waarden en (voor)oordelen in vraag stellen. Soms bizar, schokkend en zelfs gevaarlijk, maar vaak ook sereen en wondermooi.

Peter Owen Jones (°1957) werd geboren in Engeland, stopte met school op zijn 16de, trok naar Australië om zijn geluk te zoeken en werd na zijn terugkeer naar Groot-Brittannië achtereenvolgens landbouwer, disco-uitbater en marketeer. Rond zijn 30ste liet hij de commerciële wereld achter zich om in Cambridge te gaan studeren. In 1993 werd hij dominee. De voorbije tien jaar maakte hij voor de BBC diverse televisieseries rond geloof en levensbeschouwing. Maar hij heeft ook nog altijd drie parochies onder zijn hoede.

VRTNU VRTNU VRTNU