Spring naar inhoud
dinsdag 12 en 19 maart, ook online

Après Hitler

Bekijk Après Hitler op

Tweedelige documentaire van David Korn-Brzoza en Olivier Wieviorka. Met vaak unieke, ingekleurde, archiefbeelden vertellen ze over de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Van de euforie na de overwinning in 1945 tot het installeren van het Ijzeren Gordijn in 1949.

De overwinning op Nazi-Duitsland brengt niet direct vrede en welvaart in het bevrijde Europa. Het puin smeult nog, het continent likt zijn wonden. Verdraagzaamheid is ver te zoeken. Duizenden vluchtelingen trekken over de wegen. Weeskinderen leven in de ruïnes van verwoeste steden. Gevangenen weten niet wat hen te wachten staat. De overlevenden hebben honger en leven in armoede. Wat vernield is moet heropgebouwd worden. Met verenigde krachten wordt er aan een betere wereld gewerkt: de oprichting van de UNO, het proces tegen de oorlogsmisdadigers in Neurenberg, het uitvoeren van het Marshall-plan,...

Truman, Stalin, Churchill en De Gaulle staan aan het hoofd van de nieuwe grootmachten, maar na vijf jaar is de harmonie tussen de overwinnaars ver zoek. De atoombommen op Japan, de communistische ‘coup’ in Praag, het hertekenen van de grenzen, de blokkade van Berlijn - wie na deze periode nog dacht dat de vrede eeuwig zou zijn komt bedrogen uit. De Koude Oorlog dreigt de wereld in een nieuwe apocalyps te storten.

VRTNU VRTNU VRTNU