Spring naar inhoud

Wat is het nieuwe terrorismeplan van de regering?

geschreven op 20 november 2015

Een harde aanpak, dat is de keuze van de federale regering in de strijd tegen terreur. Na de aanslagen in Parijs maakten zij een nieuw anti-terreurplan met strenge veiligheidsmaat- regelen. Die zullen samen 400 miljoen euro kosten.

De opvallendste plannen sommen we hier op.

 1. Wie terugkeert uit Syrië en door de veiligheidsdiensten als gevaarlijk worden omschreven, zou in de cel belanden. Op dit moment zijn er zo'n 120 Syriëstrijders terug in België.

 2. Wie op het punt staat om te vertrekken, krijgt een enkelband. Over de modaliteiten van de maatregel moet nog gediscussieerd worden, want wie beoordeelt of iemand wil vertrekken?

 3. In afwachting van een EU-wetgeving komt er een Belgische wet voor het opslaan van passagiers- gegevens. Die moeten uitgewisseld worden met de veiligheidsdiensten.

 4. Een actieplan in Molenbeek zou de gemeente moeten 'opkuisen'. Veel details over het plan zijn nog niet openbaar gemaakt, maar de Brusselse OCMW's zouden alvast verplicht worden om informatie over Syriëstrijders vrij te geven.

 5. In een vorige reeks maatregelen werd de definitie van terrorisme al uitgebreid. De reis naar het buitenland voor terroristische doeleinde valt daar nu ook onder. Syriëstrijders (in spe) kunnen sneller hun reispapieren verliezen en na een veroordeling zelfs de Belgische nationaliteit verliezen. Dit is enkel van toepassing op een kleine groep strijders met dubbele nationaliteit.

 1. Voortaan kunnen speurders bij terreurverdachten dag en nacht huiszoekingen uitvoeren. Nu moet de politie zich houden aan bezoekuren tussen vijf uur 's ochtends en negen uur 's avonds.

 2. Terreurverdachten kunnen ook gemakkelijker worden afgeluisterd. Voor het eerst wordt telefoonhacking en andere moderne afluisteroperaties mogelijk voor speurders. Ze hebben hiervoor wel nog steeds toezicht van een onderzoeksrechter nodig. Speurders mogen wel zonder goedkeuring de smartphone van een opgepakte verdachte doorzoeken.

 3. Anonieme prepaidkaarten voor gsm's moeten verdwijnen. Wie een SIM-kaart koopt, moet voortaan altijd een identiteitskaart kunnen voorleggen.

 4. Wie gearresteerd wordt voor terrorisme kan een etmaal langer worden aangehouden: tot 72 uur. Daarna moet hij voor de onderzoeksrechter verschijnen.

 5. Politiecontroles aan de grens worden opgevoerd. Daarvoor moet het personeelstekort wel eerst opgelost worden.

 6. De screening voor gevoelige beroepen (in kerncentrales, op rechtbanken, bij luchthavens etc.) wordt verstrengd. Hiervoor heeft de inlichtingendienst extra personeel nodig.

 7. Er komen meer camera's met nummerplaatherkenning.

 8. De definitie van het begrip 'noodtoestand' wordt verruimd. In de noodtoestand gelden speciale wetten, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid van huiszoekingen zonder toelating van een onderzoeksrechter. Tot nu toe is de noodtoestand enkel toepasbaar bij een officiële staat van oorlog.

 1. Er komt een algemene screening van predikers die in België aanwezig zijn. Haatpredikers kunnen onder huisarrest geplaatst worden of - als hij de Belgische nationaliteit niet heeft - het land uitgezet worden.

 2. Niet-erkende gebedsplaatsen zullen ontmanteld worden als er tot haat wordt aangezet.

 3. De erkenning en financiering van moskeeën moet verduidelijkt worden. Nog geen 27% van alle moskeeën in België zijn erkend. Er lopen momenteel 45 aanvragen.

 4. Ook de opleiding van imams moet beter omkaderd worden, vindt de regering. Hiervoor moet zij met de regio's aan tafel zitten.

 1. De Europese buitengrenzen moeten volgens premier Michel versterkt worden. Wat dit juist inhoud, laat nog op zich wachten. Europese ministers van Binnenlandse Zaken bespreken nu 28 voorstellen voor gecoördineerde controles van EU-burgers met een risicoprofiel.

 2. Een samenwerking met Turkije is volgens de federale regering heel belangrijk.

 3. De militaire operaties, zoals de escorte van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle, gaan door.

 4. Midden volgend jaar zullen Belgische F16's opnieuw luchtaanvallen uitvoeren boven Irak. Deze operatie wordt in beurtrol met het Nederlandse leger georganiseerd. Zij zijn momenteel boven Irak actief.

 5. België is vragende partij van een dialoog tussen Europa, de VS, Rusland en Iran. Een offensief in of boven Syrië zal ons land enkel overwegen met een brede internationale coalitie, en dit liefst onder VN-vlag.

 1. Over de fusie van de zes politiezones in Brussel heeft premier Michel voorlopig nog geen uitspraken gedaan. Die fusie wordt al meer dan 10 jaar door specialisten en Vlaamse partijen gevraagd.

 2. Voor een evaluatie van het werk van de veiligheidsdiensten is het nog te vroeg. De regering ontkent niet dat er het afgelopen jaar 'fouten gemaakt zijn'. Zo stond de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam niet internationaal gesignaleerd. Ook zijn broer Brahim, die zich in Parijs opblies, werd na zijn mislukte reis naar Syrië evenmin gezocht.

 3. Na de anti-terreuroperatie in Verviers in januari kondigde de regering al 12 maatregelen aan. Twee concrete maatregelen zijn nog niet rond. Het gaat voornamelijk over een versterking van de Staatsveiligheid, wiens capaciteitsgebrek ook bij de aanslagen in Parijs een pijnpunt bleken. Ook nu blijft de regering vaag over de extra mankracht die ze gaat inzetten.

VRTNU VRTNU VRTNU