Spring naar inhoud

Hoe praat ik met kinderen over de aanslagen?

© VRT
geschreven op 22 maart 2016

Ook kinderen en jongeren van alle leeftijden hebben nood aan een gesprek na de terroristische aanslagen in Brussel. Ze krijgen onrustwekkend nieuws over terrorisme via de krant of sociale media en hebben vaak specifieke vragen.

Begin met de situatie te ontmijnen en zorg ervoor dat niemand zich aangevallen voelt. Maak duidelijk dat er niets veranderd is: vriendjes blijven vriendjes. En vraag je leerlingen hoe zij zich bij de gebeurtenissen voelen.

Rudi Vranckx

5 tips

  1. Laat kinderen zelf vertellen en vragen stellen. Vertrek vanuit hun gevoelens: willen ze praten, meer informatie, met hun gevoelens aan de slag, zwijgen…?

  2. Geef emoties een plek door erover te praten, tekenen of schrijven. Zorg ervoor dat niemand zich aangevallen voelt en groepen kinderen niet geviseerd worden.

  3. Zet de gebeurtenissen in perspectief. Maak duidelijk dat een aanslag als deze bijna nooit voorkomt en dat kinderen zich veilig mogen voelen. Maak ook een duidelijk onderscheid tussen terreurgroepen als IS en Al Qaida en de algemene moslimwereld.

  4. Breng de feiten. Kinderlijke nieuwsgierigheid wordt enkel door eerlijke antwoorden gestild. Maak het gesprek niet te gruwelijk, maar ook niet minder erg.

  5. Vertel ook positieve verhalen over hulpverleners, politie, taxichauffeurs die gratis rijden, mensen die hun deur open zetten en gewonden die vol moed weer verder gaan.

Kinderen en jongeren kunnen met hun vragen terecht bij Awel, dat naar kinderen en jongeren luistert via de telefoon, chat, email of via het Awel-forum. Contacteer hen via hun website.

VRTNU VRTNU VRTNU