Spring naar inhoud

Aflevering 2: Colombia

Phara trekt naar Colombia, waar ze voormalige rebellen van de Farc opzoekt. - © VRT
geschreven op 31 mei 2018

Wat gebeurt er met rebellen wanneer hun guerrillabeweging de wapens neerlegt? In de tweede aflevering van Amazones trekt Phara naar Colombia, waar ze voormalige rebellen van de Farc opzoekt.

De marxistisch georiënteerde Farc voerde guerrilla-aanvallen uit tegen het beleid van de regering. De Farc begon als een boerenopstand voor landhervorming maar groeide uit tot een gewelddadige guerrillabeweging, die de strijd financierde met drugshandel en ontvoeringen.

In 2016 sloot de Colombiaanse president Santos een vredesakkoord. De Farc kan nu een politieke partij worden, die in 2018 kan deelnemen aan de verkiezingen.

Wat als ze in de gevangenis belanden? Wat als ze de beweging willen verlaten? Wat als ze kinderen willen krijgen? Het zijn vragen die in mijn hoofd bleven hangen.

Programmamaker Nahid Shaikh

Phara bezoekt een van de overgangskampen waar de Farc-strijders na het vredesakkoord zes maanden moeten verblijven, hun wapens moeten inleveren en zich voorbereiden op de terugkeer naar de samenleving. Daar praat ze met vrouwen die jaren bij de Farc gezeten hebben. Heel wat van hen zijn als minderjarige Farc-strijder geworden.

Maar we maken ook kennis met vrouwen die uit de Farc zijn gestapt en nu in de hoofdstad Bogota wonen. Zij vertellen over de ‘andere’ kant van de Farc en over het leven na de strijd.

Ik heb ook de keerzijde van de medaille gehoord. Vrouwen die niet mogen zwanger worden zolang ze bij de guerrilla zijn, vrouwen die niet naar de begrafenis van hun vader mochten, vrouwen die moesten ontsnappen om uit de guerrilla te kunnen stappen.

Phara De Aguirre
Phara en Alba Luz in Bogota

Zal het leven in Colombia verbeteren voor al deze vrouwen?

VRTNU VRTNU VRTNU