Spring naar inhoud

Thomas Leysen

de ondernemer

© Bart Dewaele
geschreven op 13 september 2017

Het is geen sinecure om Thomas Leysen voor de camera te krijgen. De topondernemer is iemand die liever zijn team centraal stelt dan zichzelf. Voor Alleen Elvis blijft bestaan maakt hij voor één keer een uitzondering.

Als kind al kijkt Thomas Leysen naar culturele reeksen op BBC. Op vakantie met de familie worden kerken en musea niet geschuwd. Bewonderaar van kunst is hij gebleven. Verzamelaar en mecenas is hij geworden.

Kunst zit in zijn hart, maar als telg van de familie Leysen zit ondernemen in zijn bloed. Hij gaat de geschiedenis in als de CEO die het zwaar vervuilende Union Minière omvormt tot een veel duurzamer bedrijf. Van Union Misère tot Union Millionaire of Umicore. Duurzaamheid en ecologie vormen een rode draad door zijn leven.

Nu hij CEO af is, verdeelt hij zijn tijd tussen de raden van bestuur van de KBC, Corelio, de Koning Boudewijnstichting en Umicore. Hij behartigt de familiebelangen en staat mee aan de wieg van belangrijke mediadeals.

De media zijn maatschappelijk ontzettend belangrijk: we moeten blijven vechten voor een gedegen journalistiek en persvrijheid. Dit is nog altijd geen evidentie.

Thomas Leysen

Als kunstadept kiest Thomas Leysen een fragment uit een spectaculaire documentaire over de renovatie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Stof genoeg voor een boeiende seizoensafsluiter.

VRTNU VRTNU VRTNU