Spring naar inhoud

Paul Verhaeghe

de psychoanalyticus

© Thomas Sweertvaegher
geschreven op 13 september 2017

Geluk is de nieuwe verplichting en daar word je ongelukkig van.

Paul Verhaeghe

Voor één keer stelt psychoanalyticus Paul Verhaeghe niet zelf de vragen maar beantwoordt hij ze. Op de set van Alleen Elvis blijft bestaan vertelt hij wat hem raakt.

We hebben het nog nooit zo goed gehad maar waarom voelen we ons dan zo slecht? Dat is een vraag die Paul Verhaeghe fascineert. Als hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse onderzoekt hij de menselijke geest. Hij stelt vast dat er nooit eerder zo veel psychische stoornissen waren als vandaag. Verhaeghe wil zijn vinger op die wonde leggen en wijst ons neo-liberaal systeem als hoofdschuldige aan.

Dat doet hij door maatschappijkritische boeken te schrijven. Negen tot nu toe, waaronder het in acht talen vertaalde Liefde in tijden van eenzaamheid. Zijn boeken Identiteit en autoriteit doen stof opwaaien. Het derde deel van de trilogie verschijnt volgend jaar.

In essays en columns kaart Paul Verhaeghe de eenzaamheid van de mens aan. Woorden als ‘loser’ en ‘defrienden’ doen hem huiveren. Stress beschouwt hij als de stoflong van de 21ste eeuw, burn-out als een maatschappelijk probleem.

Paul Verhaeghe brengt onder andere een experiment met aapjes mee van de Nederlandse primatoloog Frans de Waal, dat aantoont dat ons rechtvaardigheidsgevoel biologisch is.

VRTNU VRTNU VRTNU