Spring naar inhoud

Ilja Leonard Pfeijffer

de Nederlandse auteur

© Jef Boes
geschreven op 13 september 2017

Ik wil het graag hebben over de manipulatieve kracht van beeld, dat is vandaag heel erg aan de orde.

Ilja Leonard Pfeijffer

Alleen Elvis blijft bestaan zet dit najaar ook zijn deuren open voor één van de meest eigenzinnige stemmen in de Nederlandse letteren: dichter, romanschrijver, columnist, opiniemaker en criticus Ilja Leonard Pfeijffer. Een man die de wereld herschept in woorden en de polemiek niet schuwt.

Toen het in Nederland voor hem te druk werd en hij te bekend, ging hij schrijven op de terrassen van Genua. In dat mondiale doolhof vindt hij rust, inspiratie en zijn grote liefde.

Gul deelt hij zijn stad met zijn lezers. Hij schrijft er twee boeken over: La Superba en Brieven uit Genua. Het eerste betekent zijn doorbraak naar het echte grote publiek, het tweede is een ‘snoeieerlijke’ autobiografie. Gedichten schrijft hij graag in Alexandrijnen en altijd over dingen die er toe doen.

Op die manier kiest hij ook zijn fragmenten: nooit gratuit, want zijn omgeving raakt hem. Zijn keuze voor de documentaire Fuocoammare illustreert perfect hoe betrokken hij zich voelt bij de vele vluchtelingen die letterlijk aanspoelen op het Europese continent.

VRTNU VRTNU VRTNU