Spring naar inhoud
Bekijk Allah in Europa op

Tien jaar na De weg naar Mekka gaat Jan Leyers in de achtdelige reeks Allah in Europa op zoek naar het gezicht van de islam in Europa.

Hoe ziet de toekomst van de islam in Europa eruit? Groeit er zoiets als een Europese, verlichte versie van de islam en is dat ook wat moslims zelf willen? Jan Leyers gaat op zoek naar antwoorden. De reis brengt hem van Sarajevo in Bosnië via Hongarije, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Scandinavië naar Brussel.

Onderweg luistert Jan naar de stem van kenners en de stem van de straat. Hij praat met traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, met liberale en orthodoxe moslims, met imams en koranleraars. Hij wil weten hoe zij naar de toekomst kijken en achterhalen wat ze hopen en vrezen. Dat doet hij in zijn bekende eigen stijl: genuanceerd en respectvol, maar zonder de controverse te schuwen.

Vandaag, tien jaar na mijn reis naar Mekka, is de vraag niet langer of de islam en de Europese waarden verenigbaar zijn, maar wel hoe zo’n vereniging er zal uitzien.
Jan Leyers

De afleveringen

VRTNU VRTNU VRTNU