Spring naar inhoud
vanaf 24 september op canvas en vrt nu

63 up

Bekijk 63 up op

In 1964 zette Michael Apted veertien Britse kinderen voor de camera, stelde ze een paar vragen over hun dromen en verwachtingen en startte zo een unieke documentaire reeks waarin hij ze om de zeven jaar terug zou opzoeken.

Ondertussen is het een prachtig document over het leven zelf geworden, over ambities, over meevallers en ontgoochelingen, over vallen en weer opstaan, en dat met een lach en een traan.

Tony, 49 jaar oud

We zien hoe het gaat met de uitbundige East Ender Tony die droomde van een carrière als jockey, maar die uiteindelijk taxichauffeur is geworden. Destijds bekende hij dat hij een affaire had. Heeft zijn huwelijk met Debbie dat overleefd?

We gaan ook terug naar Nick, de verlegen boerenjongen uit Yorkshire die ging studeren in Oxford en uiteindelijk naar Amerika trok, om er wetenschappelijk onderzoek te doen. Met hem hebben we het over familie, gezondheid en leven in het Amerika van Trump.

Lynn, 14 jaar oud

We pikken de draad op bij Bruce, de destijds zevenjarige kostschoolleerling die zijn papa miste. Het was zijn droom om als missionaris naar Afrika te trekken, maar hij koos er uiteindelijk voor om in Engeland te blijven en leraar te worden. Nu staat hij op het punt om met pensioen te gaan. Hoe kijkt hij terug op zijn leven en werk?

We keren ook terug naar Jackie, die zeven jaar geleden worstelde met financiële en familiale problemen. En ook Lynn had het destijds niet makkelijk: ze moest vechten tegen een hersentumor en verloor haar job. Hoe is het deze twee sterke vrouwen vergaan?

Neil, 63 jaar oud

Paul en Simon groeiden op in hetzelfde kindertehuis en zien elkaar nu terug in Australië, waar Paul al sinds zijn tienerjaren woont.

We zien ook hoe het gaat met Neil, een van de meest memorabele mensen die Michael al die jaren heeft gevolgd. In 1964 wilde de charmante jongen uit Liverpool nog astronaut worden, maar helaas bleek hij twintig jaar later dakloos te zijn en mentale problemen te hebben. Nog vijftien jaar later verraste hij ons opnieuw, nu met een job als raadslid in Hackney. Heeft zijn leven ondertussen nog een onverwachte wending genomen?

Vandaag zijn al deze kinderen 63 jaar. Herkennen ze zichzelf in hun zevenjarige ik?

VRTNU VRTNU VRTNU