Spring naar inhoud
Vanaf dinsdag 4 juli op Canvas en VRT NU

1992

Bekijk 1992 op

1992, een tiendelige Italiaanse dramareeks over de gebeurtenissen in het leven van zes mensen, wiens pad elkaar kruist in het woelige Italië van 1992, aan de start van Operatie Schone Handen waarbij de rechterlijke macht het gevecht tegen wijdverspreide corruptie in de politiek en economie startte.

De politieke thriller verweeft op subtiele manier fictieve personages met historische gebeurtenissen die heel Italië op zijn grondvesten deden daveren, een einde maakten aan de Eerste Italiaanse Republiek en het begin inluidden van het tijdperk van Berlusconi.

Feiten en fictie

1992 begint, zoals de echte operatie Mani Pulite, met de arrestatie in flagrante delicto van Mario Chiesa, een socialistische politicus en manager van een bejaardenhuis in Milaan, door rechter Antonio Di Pietro . De man werd beschuldigd van corruptie en omkoperij.

Het was het begin van een grootschalig onderzoek naar gelijkaardige gevallen, dat in Milaan startte en in heel Italië werd verdergezet. Het betalen van smeergeld, omkoping en corruptie bleken endemisch in de Italiaanse politiek en economie. Milaan werd herdoopt tot Tangentopoli (‘omkoopstad’), maar het onderzoek verspreidde zich over Italië en tot in de hoogste regionen van de politiek en het bedrijfsleven.

Zo’n 5000 mensen werden beschuldigd van corruptie. Op een bepaald moment gaat het zelfs om de helft van alle parlementsleden. Verschillende politici en ondernemers pleegden zelfmoord. Meer dan 400 stads- en gemeenteraden werden ontbonden op beschuldiging van corruptie.

De malaise in de publieke opinie werd nog vergroot door de moorden op maffiajagers Giovanni Falcone en Paolo Borsellino. Het waren turbulente tijden voor Italië die leidden tot de totale ineenstorting van de meeste traditionele politieke partijen en de val van de regering.

Zo werd de weg geëffend voor Forza Italia van zakenman en mediamagnaat Silvio Berlusconi en de Lega Nord van Umberto Bossi. Die genoten toen nog het voordeel van de twijfel. Want na de ‘grote kuis’ van Operatie Schone Handen was 1992 voor vele Italianen ook het jaar van de nieuwe hoop.

De personages

Luca Pastore (gespeeld door Domenico Diele) is een jonge politieman in het team van onderzoeksrechter Antonio di Pietro.

Hij heeft een persoonlijke reden om af te rekenen met zakenman Michele Mainaghi (gespeeld door Tomasso Ragno), wiens farmaceutische bedrijf besmet bloed heeft verkocht en zo vele slachtoffers maakte.

Luca Pastore (Domenico Diele) en Bibi Mainaghi (Tea Falco)

Luca werkt samen met Rocco Venturi (Alessandro Roja), een dynamische Romeinse politieman met een duister kantje.

Michele Manaighi heeft nog twee andere problemen. Zijn verwende dochter Bibi Manaighi (Tea Falco) is een ongeleid projectiel dat na het ‘Tangentopoli’-schandaal vreemde keuzes maakt in haar leven.

En Micheles minnares Veronica Castelle (Miriam Leone, een voormalige miss Italië) is een vamp met ambities in de showbizz en televisie.

de familie van Michele Mainaghi (Tomasso Ragno)

Daarom wedt ze ook op een tweede paard: Leonardo Notte (Stefano Accorsi), de marketingmanager in het reclamebedrijf van ene Silvio Berlusconi, ondernemer en mediamagnaat.

Notte heeft een wat schimmig verleden, maar de gebeurtenissen van 1992 bieden hem een unieke gelegenheid om carrière te maken in het kielzog van zijn baas.

En dan is er nog Petro Bosco (Guido Caprini), een 33-jarige veteraan van de Golfoorlog die het tot ‘posterboy’ van de opkomende Lega Nord schopt nadat hij een politicus van die partij redt uit de handen van een Albanese maffiabende.

Leonardo Notte (Stefano Accorsi)

Prestigieus

1992 is een grootschalige productie die het belang en de impact van de gebeurtenissen van toen ten volle tot hun recht laat komen.

Naast de hoofdacteurs waren er nog zo’n 150 andere sprekende rollen en 3000 figuranten. Er werd gefilmd op liefst 100 locaties in heel Italië. Zo passeren het Italiaanse parlement, Villa Fendi in Rome en de iconische Pirelli-toren in Milaan de revue.

De tijdssfeer en het straatbeeld worden dan ook zo correct mogelijk weer te geven. Dat lijkt op het eerste gezicht niet bijzonder, omdat de reeks zich in de recente geschiedenis afspeelt.

Maar net dat maakt het moeilijk: veel mensen herinneren zich deze periode en zouden de verschillen zien als pakweg de foute kleren, kapsels en auto’s gebruikt werden.

VRTNU VRTNU VRTNU