Panorama

Donderdag rond 21:40

Herhaling: zondag rond 19:05


Phara de Aguirre presenteert zowel eigen onderzoeksjournalistiek als het allerbeste internationale current affairs-werk.

Aflevering 15: De mindfulness-business

Hoe langer hoe meer mensen gebruiken mindfulness, een meditatietechniek oorspronkelijk afkomstig uit het boeddhisme. Mindfulness wil mensen terugbrengen naar het hier en nu, en wil hen onvermijdelijke negatieve ervaringen leren aanvaarden. Is mindfulness meer dan een hype? Helpt het mensen echt depressies, angsten of pijn te verwerken? Peter gaat met de verborgen camera naar een therapeute, en veinst een diepe depressie. Binnen de tien minuten biedt de therapeute hem een wel heel speciale vorm van mindfulness aan: hij moet 'ademen door zijn geslacht', zijn geslacht ook vastpakken, en in een latere fase belooft ze dat zelf ook te doen. Grensoverschrijdend gedrag is dat, onder mindfulness-vlag, en dan nog voor een aandoening waarvoor mindfulness helemaal niet is aangewezen. Mindfulness dreigt beschadigd te worden door charlatans die de hype misbruiken. Dàt mindfulness in veel gevallen heilzaam werkt, is nochtans wetenschappelijk bewezen. Veel bedrijven bieden hun personeel mindfulness-training aan, op zoek naar evenwichtiger werknemers. Het Amerikaanse leger leert zijn frontsoldaten hun oorlogstrauma's te verwerken met mindfulness. Marina heeft borstkanker gehad. Ze is genezen verklaard, maar worstelde met de angst dat ze zou hervallen. Marina: "Het heeft mij heel veel geholpen, echt waar. En voor mensen die met angsten zitten is het echt wel een aanrader. Het leert je terug je eigen leven leiden, zal ik maar zeggen, en de kanker een beetje op een zijspoor te zetten." Filip Kowlier, zanger van 't Hof van Commerce, heeft met mindfulness een beginnende depressie teruggedrongen. "Op dat moment heb ik dan gehoord over mindfulness, en het feit dat ik leerde daarover dat dat eigenlijk een soort training was, iets vrij praktisch, en niets noodzakelijk iets spiritueels, gaf voor mij wel de doorslag van: misschien moet ik dat eens proberen. Want ik ben iemand die redelijk down to earth is." En het is gelukt. Panorama scheidt het kaf van het koren in 'De mindfulness-business'.

Een reportage van Peter Brems

Duur : 53 minuten

Eigen reportages

Laden

Contact

Je vragen of opmerkingen voor de redactie van Panorama zijn welkom via onderstaand formulier. (Reageren op een bepaalde uitzending kun je via Jouw mening, onderaan de pagina van die specifieke uitzending.)

Reeks 2013

Panorama

Duidingsmagazine dat eigen onderzoeksjournalistiek afwisselt met de allerbeste internationale current affairs-reportages.

Presentatie: Phara de Aguirre

52 afleveringen

Jouw Mening

Reacties

Mindfulness uit het Boedhisme?

Mindfulness vindt zijn oorsprong niet in het Boedhisme, maar in de Bijbel. Eenieder die werkelijke Bijbelstudie onderneemt, zal dezelfde rust vinden als bij iedere therapeut die vandaag mindfulness geeft. Tenslotte is de naam mindfulness een veredeling voor psychologische begeleiding. Als je het inmiddels 2013jaar oude boek neemt en de naam God vervangt door een psychologisch diploma, vind je een volledige cursus hoe met alles om te gaan in gelijkwelke omstandigheid, GRATIS. Natuurlijk, men moet lezen en studeren met een leraar, gezien 2013jaar oude teksten enige verklaring nodig hebben. Waar men in mindfulness mediteert, wordt door de christen gebeden. Men moet het mindfulness willen zien, net zoals men het in de Bijbel moet willen zien. Elke vorm van psychologische begeleiding loopt parallel met de inhoud van de Bijbel, alleen het palmares op wiens naam het staat geschreven, verschilt.