Panorama

Donderdag rond 21:40

Herhaling: zondag rond 19:05


Phara de Aguirre presenteert zowel eigen onderzoeksjournalistiek als het allerbeste internationale current affairs-werk.

Aflevering 8: De gestoorde procedure

Jonathan Jacob overleed op 6 januari 2010 in een cel van de lokale politie in Mortsel ten gevolge van politiegeweld. Eerder die dag was geprobeerd Jonathan Jacob te laten colloqueren. Maar een psychiatrisch ziekenhuis weigerde de man op te nemen. Hij zou te agressief geweest zijn. Om die reden moest hij platgespoten worden. Maar daar liep het fataal af. De raadkamer verwijst de directeur en een psychiater van de instelling en één politieman naar de correctionele rechter. Maar zijn zij de juiste mensen? Panorama reconstrueert het verhaal op de grens van psychiatrie en ordehandhaving, het verhaal van een jongeman die zorg nodig had maar slaag kreeg en stierf.

Deze reportage van Dirk Leestmans en Caroline Vandenberghe werd bekroond met de Belfius-persprijs, de Prix Europa in Berlijn en de AIB-prijs in Londen.

Duur : 48 minuten

Eigen reportages

Laden

Contact

Je vragen of opmerkingen voor de redactie van Panorama zijn welkom via onderstaand formulier. (Reageren op een bepaalde uitzending kun je via Jouw mening, onderaan de pagina van die specifieke uitzending.)

Reeks 2013

Panorama

Duidingsmagazine dat eigen onderzoeksjournalistiek afwisselt met de allerbeste internationale current affairs-reportages.

Presentatie: Phara de Aguirre

52 afleveringen

Jouw Mening

Reacties

Panorama 28/03 Deense adoptie

Beste,
Ik heb gisterenavond, na de Panorama-uitzending het TV-toestel uitgeschakeld met een gevoel van plaatsvervangende schaamte.
Wat hebben die Denen in hun hoofd gehaald om op die manier kinderen uit Afrika van hun ouders te stelen?
Hoe is het mogelijk dat de Deense adoptiemoeder (kunnen we hier echt het woord 'moeder' uit onze pen krijgen?) niet door had dat er met het meisje helemaal niets mis was? Dat het kind gewoon haar biologische moeder miste?
En wat te zeggen over de 'verwijderingstherapie' die het kind net lang genoeg, zeker niet te lang en zeker zonder cadeautjes of beloningen in een pleeggezin dropt?
En wanneer niets baat ttz wanneer men écht niet wil inzien dat het kind terug naar haar ouders wil, zonder dat het dit wellicht kan verwoorden (de nerveuze tics spreken voor zich), dan wordt het naar een instelling gebracht.
Ongelofelijk egoïsme en gebrek aan emotionele intelligentie van die koele kikkervrouw.
(Heb je haar strenge blijk gezien toen ze het arme meisje toesprak?)

Wat ik niet begrijp: de reportage filmt ongeveer simultaan in Denemarken en in Afrika.
Niemand van de zes personen (met uitzondering vd kleine jongen, misschien, die in de reportage ahw in het niet verdwijnt) is gelukkig.
De oplossing was nochtans heel eenvoudig: herenig het oorspronkelijk gezinnetje!

Nog een vraagje: wat heeft de machteloze kijker aan dergelijke frustrerende reality-reportages, Phara?

M.K.

jonathan

Vandaag op nieuws gezien dat men in zuid-Afrika meer actie onderneemt wanneer de politie in de fout gaat en als daardoor een mens sterft .Ook het volk laat meer zijn stem van verontwaardiging horen.In België wordt de substituut die waarschijnlijk erg in de fout ging bevorderd terwijl haar baas een stap terugzet omdat hij, zachtjes uitgedrukt, op onwaarheden betrapt wordt.Verder ken ik geen één opleiding in België die zo kort duurt dan een politie-opleiding , van ongeveer 6 maanden tot 1 jaar .Deze mensen hebben toch een zeer verantwoordelijke functie met veel macht.Een beter uitgebouwde opleiding met ook veel psychologie en sociologie en een langere in tijdsduur kan veel problemen voorkomen. Zij zijn zeker niet opgeleid om psychisch verwarde mensen op te vangen maar wel de psychiatrie.Wie anders ?
Een collocatie die 40 dagen bedraagt is ook een ver ingrijpende beslissing voor de persoon in kwestie en deze maatregel moet met overleg en kennis gebeuren en na een grondig medisch en psychisch onderzoek en inderdaad niet te pas en te onpas gebruikt worden. Bij Jonathan is een grondig onderzoek of gesprek niet gebeurt volgens mij en toch ging hij vrijwillig mee tot aan de isolatiecel waar hij mijn inziens in paniek schoot.Waarom bij een collocatie ook niet de naaste omgeving van de betrokkene betrekken en een persoonlijk onderhoud plannen vooraleer de beslissing tot collocatie genomen wordt ?
Mijn inziens is een menselijker benadering echt nodig in onze maatschappij.
Met dank en respect voor Panorama die het aandurfde deze toch wel serene en beklijvende reportage te maken en daardoor hopelijk de discussie omtrent de rol van justitie , politie en gerecht in onze maatschappij blijvend op gang trekt
De veranderingen in justitie die de minister vandaag aankondigde vond ik eerder van praktische aarde en zeker niet inhoudelijk. Een teleurstelling.

Jonathan

Zeer triestig allemaal. In deze tijden is dit niet de juiste aanpak. Hoe gefrustreerd moet je zijn als politie of swat team om een mens dit aan te doen,. Zelfs een wild dier laat je niet zo lijden in wat voor een situatie dan ook, Jonathan zou zelfs beter af zijn geweest door hem in zijn nek te schieten bij wijze van spreken. Ik wens dan ook de papa van Jonathan heel veel sterkte toe.

jonathan

De substituut die de opdracht gaf is vrijgesproken en de betichting van schrifvervalsing is geseponeerd. Dit is dus weer een zaak van paraplu's in het gerecht.zij geeft de opdracht omp Jonathan plat te spuiten ondanks dat de psychiater, toch ook een medicus, dit wil niet wil doen omdat het te gevaarlijk, is door de inname van de drugs.Toch geeft ze deze opdracht alhoewel ze weet heeeft van de weigering van de psychiater en verschillende mensen ,professionals, getuigen dit onafhankelijk van elkaar . Sinds wanneer gelden verschillendegetuigenissen niet meer als bewijs in het gerecht ? In de parachutemoord is zelfs een jonge vrouw veroordeeld op grond van vermoedens van schuld als ik me niet vergis.
Schriftvervalsing en onkundige medische opdrachten dienen dus niet meer veroordeeld ook niet als dit de dood van een mens tot gevolg heeft.
de ouders zijn ook getuigen van deze schriftvervalsing.

Jonathan!

Natuurlijk werd die jongen agressief! Hoe zou je zelf zijn, als er 7 agenten op je afvliegen en ze beginnen je te slaan en te duwen met een stok, tot men sterft??? En er is niemand schuldig?? Hij was geen gevaar voor zichzelf en nog minder voor de samenleving. Was niet gewapend. Maar toch wordt hij NAAKT opgesloten! NAAKT!?!
Men spreekt van een "spijtig ongeval"???
Hebben die "botinnekes" dan geen enkele opleiding gekregen? Weten ze niet dat er zoiets bestaat als "gesprekstechnieken"? Het zou voldoende geweest zijn dat er één persoon in de cel was binnen gegaan om met die man een gesprek aan te gaan op een rustige manier, van man tot man, en zonder machtsvertoon.
En dit zou een psychiater niet kunnen? Allez komaan zeg! Ze konden de veiligheid van hun psychiatrisch personeel niet garanderen?
Ik werk als opvoedster in een instelling voor karakteriëel gestoorde kinderen.
Héél vaak hebben we te maken met SERIEUZE agressie, waardoor ook onze veiligheid op het spel staat.
Moeten wij deze kinderen dan ook zo te lijf gaan?
Op een communicatieve manier proberen we deze kinderen te bedaren, zonder geweld en zonder pijnprikkels! We hebben daar dan ook een opleiding voor gekregen!
Een man die gedrogeerd is van medicatie, gaat men toch niet doodslaan?
De schaamte voorbij! Het zal je kind maar wezen!
Nog meer de schaamte voorbij, omdat iedereen zijn handen in onschuld wast en weer tot de orde van de dag overgaat......

team 'gestoord'

Ongelooflijk, de man zit al in de isoleercel en begint te kalmeren en daarna komt het team met 'helden' van de politie nog even. Ze hadden hem een paar uur moeten laten uitrazen in de cel!
Wat een namen ook trouwens in het gestoorde team, 'hollywood' en 'las vegas'. Deze mensen moeten ontslagen worden en nooit meer ergens aan het werk komen. Wat een laf tuig.

Jonathan !!

Ik kan er al dagen niet van slapen, wat moet het dan niet zijn voor die ouders, drie jaar aan een stuk proberen de waarheid te achterhalen. En dan die beelden, gewoon verschrikkelijk. Ik ben beschaamd als Belg , dat dit allemaal kan !!

De Gestoorde procedure

Valt het niemand op dat Johan naakt en ongeboeid uit het politiebusje stapt. Dat betekent dat hij al genoeg vernederd was. Ook de politie in Nederland gebruikt deze procedure! Maar daar wordt de moord door politie afgedaan met natuuurlijke doodsoorzaak meer als 100 dodelijke slachtoffers per jaar en honderden overleven het met zwaar letsel wat dan weer wordt afgedaan met verzet tijdens arrestatie.

jonathan

Deze jongeman zocht hulp uit zichzelf op straat en smekend in de camera in de cel...
Deze jongeman was psychisch zeer verward en onder drugs maar blijkbaar niet chronisch. Ik zag geen enkle agressie bij hem enkel wanneer hij in de isolatiecel moest raakt hij in paniek en begint om zich heen te slaan. Een persoon zou voor minder. Is er misschien ook sprake van claustrofobie ? Ook bij de politiecel wil Jonathan niet opgesloten worden. Wie wel ? Ik ben akkoord met zijn vader dat hij toch niets gedaan had. Adequate hulp is hem op alle fronten onthouden.Ik zag wel zeer zware agressie bij het bijzondere team van de politie; Buitensporig en niet evenredig met de situatie. We zien dat Jonathan op het bed in een hoek kruipt om zich te beschermen na de explosie en de inval van 6 man in een kleine ruimte, van agressie geen spoor bij hem.Hoe angstig moet hij geweest zijn.En dan de dokter die een dode man een kalmeringsspuit geeft. Maakt hij hier ook geen groteske fout?
Ik heb hier geen echt menselijke benadering gezien. Men had met hem kunnen praten,vertrouwenspersonen erbij halen bv. zijn ouders
Hem tot innerlijke rust brengen en daarna eventueel therapie in een afkickcentrum; Die zijn er toch in Belgie.
Deze aanpak was door de 3 instanties onbegrijpbaar.Men schuift het nu op de procedures.Befhel is befhel. Waar is het menselijk geweten en het gezond verstand dan?
Eeen magistrate die aan schriftvervalsing doet geeft al aan dat ze een zware fout heeft begaan. Waarom zou ze anders zoiets doen ?
Eindelijk wordt het eens tijd dat de heilige huisjes : psychiatrie, gerecht en politie onder de loep genomen worden en rechtvaardigheid geschiedt.
Dit had niet mogen gebeuren. Zelfs niet één keer.
Mijn medeleven gaat uit naar deze jonge man en zijn ouders.Ik wens de ouders veel sterkte en veel hulp en steun om dit aan te kunnen.

Zelf rechter spelen?

Als kijker van Panorama wordt je door de ouders ingelicht over het verleden van het slachtoffer en door experts over de symptomen van het overmatig gebruik van amfetamines.

Met al deze voorafgaande informatie is dan ook achteraf heel gemakkelijk praten. Vele betrokken waren heel wat minder geïnformeerd.

Iemand die door drugs & adrenaline in een staat van ongecontroleerde agressie verkeerd is zeer onvoorspelbaar en kan volgens mij gemakkelijk meerdere personen de baas.
Zeggen dat zo iemand ongevaarlijk is lijkt mij onjuist.

Er zijn mijns inziens twee soorten fouten enerzijds laakbare fouten zoals fouten door onverschilligheid, luiheid, laksheid, het niet nemen van zijn
verantwoordelijkheid en dergelijke meer en anderzijds verschoonbare fouten zoals fouten door onwetendheid, een gebrek aan ervaring, een verkeerde inschatting van de situatie of het moeten nemen van beslissingen op basis van onvolledig of zelfs onjuiste informatie.

De eerste soort fouten dienen inderdaad bestraft te worden maar uit de tweede soort fouten dient men lessen te trekken.
Bestraffing is bij het tweede soort fouten het slechtste wat men kan doen want uiteindelijk zal niemand nog een initiatief willen/durven nemen en dan vallen er slachtoffers omdat niemand iets deed.

Het interventieteam kan volgens mij weinig worden aangewreven. Wanneer zij er bij worden gehaald mogen zij er van uitgaan dat het gaat om een kritische situatie. Zij hadden de opdracht iemand te overmeesteren en dat gaat doorgaans altijd gepaard met geweld en het uitdelen van klappen.
Beelden van dergelijk geweld zijn voor leken steeds schokkend om te zien.
De persoonlijke uitlating van de advocaat van de familie dat het interventieteam uit gestoorden bestond was dan ook volledig misplaatst.

Ik heb in de uitzending weinig fouten gezien van de eerste soort of het zou de weigering moeten zijn van de psychiatrie om het slachtoffer op te nemen
maar ook hierover kan worden gediscussieerd.

Ik stel tevens vast dat de vraag wat nu wel de goede aanpak zou zijn geweest na de reportage eigenlijk zo goed als onbeantwoord blijft.
Het enige wat zogenaamde experts konden opwerpen was dat men misschien beter dit had gedaan of beter dat had gedaan. De vertegenwoordiger van de psychiatrie
moest zelfs het antwoord volledig schuldig blijven.
Als de experts al niet weten hoe men dergelijke situaties moet aanpakken hoe kan men dan verwachten dat politie of gerecht wel direct de juiste beslissing hadden moeten nemen.
Ook op het forum zijn de meningen hierover sterk verdeeld. Ter illustratie; daar het slachtoffer blijkbaar schrik had van kleine ruimtes stelde iemand voor dat het beter was geweest indien men met hem in een park was gaan wandelen (bij vriestemperatuur en naakt?!).

Het parket heeft wellicht gevraagd het slachtoffer door een dokter een kalmeringsmiddel te laten toedienen.
Ik kan mij voorstellen dat in het heetst van de strijd deze opdracht werd geïnterpreteerd als "spuit hem plat". Ik betwijfel sterk dat de substituut zich op die manier zou hebben uitgedrukt. Het parket is inderdaad geen dokter en had eigenlijk moeten vragen om een dokter te laten komen om te zien of het slachtoffer gekalmeerd kon worden. Het was wellicht een ongelukkig geformuleerde opdracht, maar of het een laakbare fout was durf ik sterk te betwijfelen. Hoeveel keer hebben wij zelf al een diagnose gesteld als we geconfronteerd worden met iemand die schijnbaar ziek is?

De enigen die zeker zouden moeten gestraft worden maar die in de hele uitzending zelfs niet aan bod kwamen zijn zij die het slachtoffer de amfetamines (en wellicht nog andere smeerlapperij) hebben verkocht.
Het programma gaat enkel over de hulpdiensten die met de resultaten van dat misdrijf werden geconfronteerd.

Ik raad dan ook aan om zeer terughoudend te zijn met het vellen van een oordeel, laat staan om zelf rechter te spelen en te gaan veroordelen.

Voor alle duidelijkheid ik werk nog voor de politie, noch voor het gerecht.

De procedure blijft gestoord

Het is toch onvoorstelbaar! Een tragisch ongeval?!
Hoeveel van die "tragische ongevallen" zijn er al gebeurd ? Dat is blijkbaar normaal? Dus dergelijk geweld mag wel door de politie, maar als burger is dat strafbaar? En justitie werkt dapper mee om alles toe te dekken. Waar is de politiek mee bezig!!!!!!!

De gestoorde procedure

Dit is een openbaring, de steekvlammen gaan links en rechts al op, hopelijk een eerste big bang om heel het systeem degelijk onder de loupe te leggen maar vooral het politiek denken, durven en doen te veranderen !!!

Dams

Bravo,
de procureur van Antwerpen, heerschap Dams, vindt dat er geen fouten zijjn gebeurd toen agenten een patiënt zodanig klopten dat hij aan inwendige bloedingen overleed. De man heeft ons onlangs ook opgeroepen om in ware Stasistijl elkaar te verklikken.

de gestoorde procedure

Heel moedig van de ouders dat ze hun zoon Jonathan hebben willen tonen in al zijn kwetsbaarheid. De vader bracht het verhaal heel eerlijk en sereen, sterk! Het is een triest verhaal met alleen maar verliezers, Jonathan in de eerste plaats, maar vooral ook zijn ouders.
Ik hoop dat het proces open en eerlijk gevoerd zal worden en dat niemand zijn of haar verantwoordelijkheid zal kunnen ontlopen. Maar ook dat het beleid hier nu de juiste lessen uit zal trekken, en dan de moed zal vinden er ook iets aan te doen. Liefst nog in deze legislatuur, of vraag ik nu te veel?
Ook proficiat aan de makers van de reportage. Ik heb er een paar uren van wakker gelegen, maar toch bedankt!

De gestoorde procedure

Eerst en vooral mijn medeleven aan de familie Jacob en heel veel sterkte toegewenst in hun strijd voor het behalen van hun recht van hun dierbare zoon Jonathan.
Ik kan alleen maar oordelen naar de hand van de beelden die ik zie en niet aan de hand van de reconstructiebeelden. Wat mij opvalt is dat er toch wel degelijk toch tot 3x geschopt wordt op Jonathan door de agent die tegen de muur staat terhoogte van zijn hoofd met zijn linkervoet ook heb ik een vermoeden dat de agent die de staaf in het begin van de film naar Jonathans hoofd duwt waarop deze hem afweerd hem uiteindelijkt terhoogte van de buikstreek weghaalt als hij de kamer wil verlaten. Ik persoonlijk vindt dat de politie van mortsel zelf jonathan in goed orde begleidt heeft naar zijn cel alhoewel dit eigenlijk nooit had mogen gebeuren op het politiebureau maar in de inrichting. Tenslotte verbaasd het mij dat in een land waar je zelfs een celstraf kan krijgen voor het niet verlenen van hulp bij een ongeval dat je als directeur van een psychiatrische inrichting de toegang weigerd aan een persoon die deze hulp wel degelijk nodig had. Men moet er ook maar eens bij stil staan dat er altijd wel uitzonderlijke gevallen zijn, maar dat deze in der loop van tijd uiteindelijk wel op hun juist plaats terechtkomen als men tenminste de aandacht op hun behoefte en vraag bevestigd en men niet naar hun eigen belang kijkt want dan ben je in mijn ogen niet geschikt voor de job. Waar zouden we zijn geweest als alle militairen in de tweede wereldoorlog gezegd zouden hebben jamaar ze schieten op mij en dat wil ik niet. Panorama dank aan jullie om deze top reportage waarin hopelijk heel Belgie weer eens wordt wakker geschudt.

De gestoorde procedure

Het is onzin dat hier geen verantwoordelijken zouden zijn! Er zijn hier verschillende mensen die de dood van Jonathan op hun geweten hebben en daarvoor een sanctie verdienen.
De agent bijvoorbeeld, die tot tweemaal toe (maar iets te enthousiast ) een reeks slagen toediende en daardoor de executie (want zo kan men dit noemen) bevorderde.
En dan begrijpt men niet dat sommige ouders weigerachtig zijn om hun probleemkinderen aan derden toe te vertrouwen.

De gestoorde procedure

Als ik dan kijk naar media zoals Het Laatste Nieuws dat titelt "Agenten slaan weerloze naakte man dood". Mensen dat de aflevering niet hebben gezien kunnen dit niet nuanceren en zich geen eigen mening vormen, aangezien het artikel alleen "à charge" is tegen de politie. Hoe wil je dat mensen nog respect vertonen voor de politie. Terwijl ik na al die jaren dienst nog nooit naar comité P of interne controle ben moeten gaan, krijg ik het gevoel dat men probeert van de bevolking flikkenhaters te maken. Altijd negatief en nooit positief.
En dan gaat men raar opkijken wanneer de politie gedemotiveerd raakt (niet mijn geval)...pfff...

De gestoorde procedure

Ik ben hevig geschokt.
Ik zag zonet bij toeval de reportage . Ik begon met kijken toen een leger agenten zich op een arme naakte man stortten. IK dacht dat het beelden uit Irak of Iran waren. Dit komt binnen. Des te heviger de schok toen ik me realiseerde dat het hier in West-Europa was gefilmd. En geen reconstructie. Maar echt. Ik hoop dat dit tot de bodem wordt uitgezocht. Dit kan niet! Ja het kan . En dichtbij huis..

De gestoorde procedure

Aan Jab Jacob,
Allereerst veel sterkte toegewenst. Dit bericht is aan U persoonlijk gericht. Proficiat voor de moed en de kracht waarmee U opkomt voor uw zoon, dit verdient een pluim, dit verdient respect, dit is zooo belangrijk...
Weet dat er veel mensen achter uw staan, en ik ben een van die mensen. Respect Jan, groetjes

de gestoorde procedure

Beste,
een reactie uit professionele hoek. Ik heb met aandacht/verbijstering dit programma bekeken(dikke proficiat voor de goede rapportage trouwens!) Dit zijn mijn bevindingen als psychiatrisch verpleegkundige:
° ik werk in een instelling in het Gentse; we werken met 3 andere ziekenhuizen in een wachtsysteem om beurten mbt gedwongen opnames : een systeem dat perfect werkt voor mensen zoals Jonathan in samenwerking met het parket en uz Gent (waar de betrokkene eerst een psychiatrisch onderzoek ondergaat). Vanaf het moment dat iemand een gevaar is voor zichzelf of anderen en er is een indicatie voor psychisch lijden, kan de spoedprocedure voor GO(gedwongen opname) worden opgestart via de procureur des konings. Ik begrijp niet dat het ziekenhuis in de rapportage dergelijke aanmeldingen weigert, terwijl dit net onze functie is binnen het medisch landschap.
° de term platspuiten die veelvuldig in de reportage terugkomt is absoluut onnodig en bevestigt de slechte naam van psychiatrie. Wij zijn opgeleid in een aantal gespreks- en benaderingstechnieken die een dergelijke angstige zorgvrager tot rust kan brengen in combinatie met minimale orale medicatie voor de bewegingsdrang en angstsymptomen, zonder "plat te spuiten".
° de politie van Mortsel verdient een dikke pluim voor de manier waarop ze met deze zorgvrager zijn omgegaan - empathie (het sterkste wapen binnen de wereld van psychiatrie) werd hier voldoende toegepast met respect voor de mens.
° het ziekenhuis is hier duidelijk in de fout gegaan door hun weigering tot behandeling
° de geconvoceerde huisarts mocht nooit de spuit toegediend hebben zonder uitgebreid voorafgaand onderzoek (vraag me trouwens af welk product hij zou ingespoten hebben?)
° de interventie van de speciale eenheid : een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet! onze ervaring is, dat vanaf het moment dat een zorgvrager emoties begint te tonen, de agressie recht evenredig vermindert. Er was geen enkele indicatie voor deze interventie met de gekende fatale gevolgen. Niet alleen de agent die de 5 slagen toebracht dient vervolgd te worden; hij kan onmogelijk de gescheurde lever veroorzaakt hebben en de andere kneuzingen veroorzaakt hebben. Jammer dat deze agenten ondanks deze gebeurtenis nog steeds dezelfde job uitvoeren in afwachting van.. met het risico dat ze ondertussen verdere gelijkaardige schade kunnen toebrengen in andere zaken?
° tot slot zijn de handelingen van de magistrate onaanvaardbaar; schriftvervalsing lijkt me nog een zwakke aantijging naar deze dame toe.

De Gestoorde Procedure

Hallucinant.
Ben mijn geloof in het gerecht weer helemaal kwijt.

uitzending de gestoorde procedure

Alle regels ten spijt die mensen achter de hand houden, je kan in dit verhaal niemand vrij plijten van gebrek aan menslijkheid. Ook de lokale politie niet; het is duidelijk dat deze persoon panikeert als hij geconfronteerd wordt met opsluiting - met een enge ruimte - . Waarom dan juist dat gaan doen wat zijn paniek verhoogt. Deze persoon was nooit agressief, hij was in paniek en dat is iets heel anders. Ik denk, dat wanneer men te doen heeft met mensen die door het innemen van drugs onrust en angst vertonen - vaak door claustrofobische gevoelens - het aangewezen is om hem mee te nemen naar rustige plaatsen bijvoorbeeld een wandeling in de natuur, en gewoon wachten totdat het product uitgewerkt is.
Het overige is te ongelooflijk om er wat dan ook over te vertellen.

Panorama

Psychiatrische verpleegkundigen leren in hun opleiding en tijdens het werk om om te gaat met agressie op een therapeutische wijze. Er zijn echter uitzonderlijk gebeurtenissen waar de agressie zo groot is dat dit niet te hanteren valt in een psychiatrische instelling!! De beslissing van de arts om zijn team en de psychiatrische verpleegkundigen in bescherming te nemen kan ik alleen maar correct noemen! Deze verdient geen beschuldiging maar een 'merci'! Misschien kan panorama eens een reportage maken over de zwaar onderschatte taak van psychiatrische verpleegkundigen!

gestoorde procedure

Als ik als burger een bevel van een magistraat weiger zal ik ook geen merci krijgen.
En van dat excessief geweld van jonathan heb ik in heel de reportage niks gezien, wel een verwarde jongen.
Zoals de advocaat van de familie zich afvroeg in de reportage, "waarom hebben jullie dan isoleercellen?"
Dit is nog het ergste in deze spijtige zaak, nl. de moeite van de betrokken partijen om de schuld van zich af te schuiven.
Een jongen is dood door onkunde, onwil en het ter hulp roepen van een bende "cowboys". Schande voor de drie betrokken partijen (magistratuur, politie en psychiatrie)
Als ze ooit, god behoede het, jouw zoon dood slaan omdat een psychiater zich boven de wet waant, gaat ge dan ook merci zeggen?