Panorama

Donderdag rond 21:40

Herhaling: zondag rond 19:05


Phara de Aguirre presenteert zowel eigen onderzoeksjournalistiek als het allerbeste internationale current affairs-werk.

Aflevering 16: De paus en de maffia

Maffiosi, zeker de Italiaanse soort, zijn doorgaans erg religieuze mensen. Maar ze zijn ook bijzonder cynisch in hoe ze hun geloof aanwenden om hun eigen macht te verantwoorden. En ze kwamen ermee weg, want jarenlang had de kerk een nauw politiek verstandshuwelijk met de georganiseerde misdaad. De maffia wist katholieke feesten te kapen, de Vaticaanse bank was een welkom vehikel om geld wit te wassen. Ja, het was dik aan. En priesters die een beroep deden op hun gevoel voor onrecht en durfden die ongezonde relatie aan te kaarten, werden uitgeschakeld. Maar daar lijkt verandering in te komen. In juni vorig jaar excommuniceerde paus Franciscus alle 'ndrangheta-leden en hij deed dat in Calabrië, geboortegrond van die maffiaclan. De vorige keer dat een paus dat deed ontploften er bommen voor kerken en veranderde er eigenlijk weinig. Waarom zou het nu dan anders zijn? John Dickie zoekt dat voor Panorama uit en gaat op zoek naar priesters die het durven opnemen tegen de maffia. ('The Cross and the Gun' - GA&A, 2015)

Duur : 50 minuten
Op tv
  • Woensdag 2 juli om 21:27
  • Gisteren om 17:39
  • Morgen om 19:05

Eigen reportages

Laden

Contact

Je vragen of opmerkingen voor de redactie van Panorama zijn welkom via onderstaand formulier. (Reageren op een bepaalde uitzending kun je via Jouw mening, onderaan de pagina van die specifieke uitzending.)

Reeks 2015

Panorama

Duidingsmagazine dat eigen onderzoeksjournalistiek afwisselt met de allerbeste internationale current affairs-reportages.

Presentatie: Phara de Aguirre

10 afleveringen