Panorama

Donderdag rond 21:40

Herhaling: vrijdagnamiddag en zondag rond 18:00


Phara de Aguirre presenteert zowel eigen onderzoeksjournalistiek als het allerbeste internationale current affairs-werk.

Aflevering 4: Het Gas Wapen

Vorig jaar rond deze tijd stond op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev een mensenmassa Europa verliefd in de ogen te kijken met de rug naar Rusland. Poetin had president Janoekovitsj zover gekregen een associatieverdrag met de Europese Unie niet te tekenen. Het meest overtuigende argument was gas. Het is Poetins favoriete wapen van vandaag.

Na de val van het communisme in Rusland verloor de Beer veel van zijn invloed, maar wat hij nog wel had waren grondstoffen, met name gas. Het Russisch recept voor gas is eenvoudig: overspoel je invloedssfeer met te goedkoop gas en als ze het wat te democratisch in de bol krijgen, is het de gaskraan die het hem doet. Een verhaal over gas en revoluties, over Europa en zijn energievoorziening.

'The Gas Weapon' - Alex Shiriaieff/Deckert Distribution, 2014

Duur : 52 minuten
Op tv
  • Donderdag 29 januari om 21:30
  • Gisteren om 18:41
  • Morgen om 19:05

Eigen reportages

Laden

Contact

Je vragen of opmerkingen voor de redactie van Panorama zijn welkom via onderstaand formulier. (Reageren op een bepaalde uitzending kun je via Jouw mening, onderaan de pagina van die specifieke uitzending.)

Reeks 2015

Panorama

Duidingsmagazine dat eigen onderzoeksjournalistiek afwisselt met de allerbeste internationale current affairs-reportages.

Presentatie: Phara de Aguirre

10 afleveringen

Jouw Mening

Reacties

gas wapen

Krijgen wij ooit een echte onafhankelijke reportage te zien over de gebeurtenissen in Oekraïne? Waarom weer westerse propaganda? Wie heeft het nodig? Het is heel moeilijk een waarheid tussen al die leugens te vinden deze dagen (waarschijnlijk onmogelijk). Ik zie veel verschillende bronnen ik vind niets adequaat terug.
Zo te zien is alles wat Rusland doet is kwaadaardig en russen zijn allemaal ‘brainwashed’ door Putin. En Oekraïne dan?
Waarom nog steeds geen reportages over Oekraïense regering die het leger vol nationalistische volontairs naar oosten stuurt om te vechten en met welke middelen. Waarom niet over het geweld tegen oppositie die Kiev gebruikt terwijl ze zogezegd democratisch regeren. Waarom geen verslag over vermoorde Russische journalisten en duizenden Oekraïense vluchtelingen in Rusland? en in Europa? (er zijn honderden alleen in België) ?
Waar is eigenlijk de oorlog? Wie vecht daar? Waar is hun verhaal?