Panorama

Donderdag om 21:35

Herhaling: vrijdagnamiddag en zondag rond 18:00


Phara de Aguirre presenteert zowel eigen onderzoeksjournalistiek als het allerbeste internationale current affairs-werk.

Aflevering 10: De bittere pil

Eén op de acht Vlamingen neemt dagelijks antidepressiva, bij de bejaarden is dat zelfs ruim één op de vier. Ons land is en blijft wereldwijd een koploper in de consumptie van antidepressiva. En dat terwijl ze voor milde depressie nauwelijks meer dan een placebo-effect hebben, maar wel veel schadelijke nevenwerkingen. Panorama vraagt zich af hoe dat te verklaren valt. "Het vieze kleine geheimpje van de psychiatrie", zo noemt placebo-wereldautoriteit Irving Kirsch het placebo-effect bij antidepressiva. Uit zijn onderzoek zou blijken dat antidepressiva in veel gevallen nauwelijks meer effect hebben dan placebopillen. De verwachting van de depressieve patiënt dat een pil zal helpen volstaat in veel gevallen om voor beterschap te zorgen. Voor ernstige depressies zouden antidepressiva wel zinvol zijn. "Het is een grove fout ze dan niet te geven," zegt psychiater Dirk De Wachter. Maar ook dan is het vaak een moeilijke afweging, want de mogelijke nevenwerkingen zijn nochtans niet min: misselijkheid, gewichtstoename, verminderd libido, in zeldzame gevallen zelfs agressie en zelfmoordneigingen. Panorama probeert het waarom van het dubieuze succes van antidepressiva te achterhalen en peilt naar mogelijke alternatieven. Een reportage van Peter Brems

Duur : 50 minuten
Op tv
  • Donderdag 17 april om 21u30
  • Vrijdag 18 april om 13u52 (herhaling)
  • Zondag 20 april om 18u15 (herhaling)

Eigen reportages

Contact

Je vragen of opmerkingen voor de redactie van Panorama zijn welkom via onderstaand formulier. (Reageren op een bepaalde uitzending kun je via Jouw mening, onderaan de pagina van die specifieke uitzending.)

Reeks 2014

Panorama

Duidingsmagazine dat eigen onderzoeksjournalistiek afwisselt met de allerbeste internationale current affairs-reportages.

Presentatie: Phara de Aguirre

35 afleveringen