My America

Woensdag om 21:10

Reeks 2: A tale of two Americas

VRT-correspondent Michiel Vos zet zijn zoektocht naar de ziel van Amerika voort en focust op de ongelijkheid tussen arm en rijk.

Aflevering 1

Michiel Vos (° Groningen, 1970) werd in 2009 Amerikaans staatsburger tijdens een ceremonie op Ellis Island. Hij deed de 'pledge to the flag' met President Obama en transformeerde zichzelf van een advocaat uit 'old Europe' tot een 'newsman' in New York City. Maar: Amerikaan worden is nog iets anders dan Amerikaan zijn. Om zijn plek te kunnen vinden in Amerika moet de Europese immigrant zichzelf opnieuw uitvinden. Maar hoe doe je dat? Hoe Amerikaans moet je worden en hoe Europees mag je blijven? Michiel zoekt het uit in gesprekken met andere immigranten: Henry Kissinger (oorspronkelijk uit Duitsland), Gene Simmons (frontman van KISS, oorspronkelijk uit Israël) en de Nederlandse cineast Paul Verhoeven. Zij raden hem aan vooral niet zichzelf te zijn, maar zo Amerikaans mogelijk te worden. Tijdens zijn verdere zoektocht door zijn nieuwe vaderland leggen bevriende celebrities, maar ook de Afghaanse koffieverkoper op de hoek Michiel uit wat nu eigenlijk het geheim is van Amerika en 'what it takes to become a real American'...

Duur : 26 minuten

alle video

Laden

Reeks 1

My America

Vierdelige documentaire reeks waarin VRT-correspondent Michiel Vos de kijker laat kennismaken met 'zijn' Amerika, zoals hij het de afgelopen tien jaar heeft leren kennen. Tegelijk doet hij zijn persoonlijke Amerikaanse droom uit de doeken: van Nederlandse immigrant tot Amerikaanse staatsburger en schoonzoon van een van de meest invloedrijke vrouwen van Amerika: Nancy Pelosi, de eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. We zien hoe hij aan het land zijn hart heeft verpand, maar niet zijn gezond verstand, zijn Hollandse nuchterheid en zijn kritische geest.

4 afleveringen

Jouw Mening

Reacties

Land of opportunity?

Michiel Vos hangt in de laatste aflevering een overdreven romantisch beeld op van Amerika. Hij laat enkele bovengemiddeld getalenteerde/gefortuneerde inwijkelingen (Duval, Verhoeven, ..) vertellen over 'the land of opportunity' dat Amerika vandaag nog altijd zou zijn.

Ik stel voor dat vos het nieuwe boek van nobelprijswinnaar Stiglitz eens leest (the price of inequality), waarin uitgebreid en stevig onderbouwd met cijfers net het omgekeerde gesteld wordt: Amerika was nog nooit zo ongelijk, in rijkdom, in kansen, in bijna alles eigenlijk, als vandaag. Enige notie van de harde werkelijkheid aan de onderkant en ook in de middenklasse van het hedendaagse Amerika had Vos misschien een genuanceerdere insteek m.b.t. 'opportunity' in de VS gegeven... Al was daar misschien wel ruimte voor in de vorige afleveringen (heb ik niet gezien).

Toch verdienstelijke poging van Vos, voor de rest mooie reportage.

My America

Kleine rechtzetting: Paul Stanley is de frontman van KISS, niet Gene Simmons! Al zou Gene dat ongetwijfeld graag anders zien.