My America

Woensdag om 21:10

Reeks 2: A tale of two Americas

VRT-correspondent Michiel Vos zet zijn zoektocht naar de ziel van Amerika voort en focust op de ongelijkheid tussen arm en rijk.

Aflevering 3: Arizona - Deportation Nation

Gabby Giffords, het Democratische congreslid dat in 2011 door het hoofd werd geschoten, praat met Michiel over haar 'crazy state of Arizona' waar alles anders is: terwijl Amerika toch het land is van de immigratie, voert de grensstaat Arizona juist een harde strijd tegen de Mexicaanse immigratiegolf. Arizona en zijn 'Berlin wall' tegen de gelukszoekers uit het Zuiden tekenen de Amerikaanse haat-liefdeverhouding met immigranten: ze hebben nieuwkomers nodig voor goedkope arbeid, maar zetten ze weer over de grens zodra ze politieke macht dreigen te krijgen. De muur is een mythe: ze zullen blijven komen. Michiel is zelf immigrant, maar hij kwam Amerika ooit binnen langs de voordeur: hij landde gewoon op JFK. De latino's van vandaag proberen via de achterdeur binnen te sluipen. Om te begrijpen waarom zijn land zo anti-immigranten is geworden en waarom de regering in Washington miljarden weggooit aan 'grensbeveiliging', praat Michiel in Arizona met ranchers die met zelfgemaakte drones de grens 'beveiligen', en met latino vluchtelingen in Mexico die Obama afschilderen als de 'deporter in chief.'

Duur : 26 minuten
Op tv
  • Woensdag 11 juni om 16:45
  • Woensdag 11 juni om 21:07

alle video

Laden

Reeks 2

My America

In de tweede reeks van My America zet VRT-correspondent Michiel Vos zijn zoektocht naar de ziel van Amerika voort. Tien jaar na zijn aankomst in Amerika en een jaar na de eerste reeks focust hij op zijn eigen geprivilegieerde situatie als inwijkeling in vergelijking met die van vele arme 'collega-immigranten' in een land met een dramatisch snel groeiende economische en sociale ongelijkheid.

3 afleveringen