MeMotv

Dinsdag rond 23:00

Memorabele momenten uit de tv-geschiedenis. Wat we uitzenden bepaal jij: kies jouw favoriet uit vier programma's uit het rijke VRT-archief.

Uitzending 30 juni:  Radio Nu (1973)

Aflevering 1: Urbanus

'Beter 10 crisis in de lucht dan 1 in ons land'

Urbanus staat 10 jaar op de planken, en trekt in deze tv-special al zijn registers open. John Erbuer tekent voor de regie. Opgenomen in het Amerikaans Theater, gelardeerd met liedjes en buitenopnames. De gasten zijn niet van de minsten: Kees van Kooten, Jan De Smet, Venus. En 'De wereld is om zeep' wordt gedubt door Will Tura.

Regieassistente Ingrid De Vos: 'Het was toen nog echt ambachtelijk allemaal. In de sketch 'O grote Wereldbol' zit Urbanus bovenop de aarde en hij draait mee. Wel: die bol draaide echt rond een metalen staaf, en we hadden Urbanus aan die staaf vastgemaakt, zodat hij er niet kon afvallen als hij ondersteboven hing.'

Test de houdbaarheidsdatum van Urbanus als goochelaar, ridder, schooljongen, pater. En kijk hoe hij zelf de draak steekt met de mediastorm rond 'Bakske vol met stro'.

VRT heeft alles in het werk gesteld om mogelijke rechthebbenden te contacteren. Indien je toch nog meent eventuele rechten te hebben, kun je contact opnemen met de redactie via memotv@canvas.be.

Duur : 45 minuten

Reeks 2012

MeMotv

Memorabele momenten uit de televisiegeschiedenis die de Canvaskijker zelf kiest via Canvas.be. Elke week heeft hij de keuze tussen vier onvergetelijke programma's uit het rijke VRT-archief. Dat kunnen legendarische sportuitzendingen zijn, spraakmakende reportages, dramaproducties, quizzen, kortom: alles wat de VRT-archivarissen gekoesterd, bewaard en gerestaureerd hebben voor later. Nu dus.

17 afleveringen

Jouw Mening

Reacties

speciale uitzending Fc De Kampioenen - Memotv

Beste
Ik had eigenlijk 2 vragen/verzoeken tot Memotv:

(1) De aflevering "Love Story" had een oorspronkelijk einde waarin Oscar werd weggetoverd door Xavier (in de huidige gebruikte versie stapt Oscar als 'vertrek uit de serie' gewoon de deur uit.

Maar is het mogelijk de oorspronkelijke versie van die afleveing op te nemen in de "de keuze van de week" ?

(2) Er was rond 1999/2000 een hulde-programma aan Fc De Kampioenen waarbij elke hoofdpersonage per aflevering in de kijker stond.

Zou het (ook) mogelijk zijn om één van deze afleveringen op te nemen in "de keuze van de week" ?

Alvast bedankt.

Mvg Ruben

memotv@Ruben G.

Beste Ruben, we kunnen met Memotv niet op je verzoek ingaan. De reeks FC De Kampioenen heeft in het verleden al erg veel belangstelling gekregen. We hopen dat je ons standpunt kan begrijpen. Als je wil, kan je de programma's opvragen met een mailtje naar beeldarchief@vrt.be. Of je kan bellen naar 02/741 25 80 (9 tot 12u).

memotv over het TV-Circus

@S.Mens: we hebben helaas geen enkel spoor van die rechtsteekse uitzendingen van het TV-Circus terug kunnen vinden. Toch bedankt voor uw suggestie.

memotv@S.Mens over TV-Circus

U vraagt ons naar het TV-Circus uit de beginjaren van de openbare omroep. Kan u daar nog wat meer details over geven aub? Dankuwel!

memo tv

Hebben jullie nog een opname van het TV-Circus uit de beginjaren van de BRT?

Schalkse Ruiters

In plaats van voor de duizendste keer de afl. van FC De Kampioenen uit te zenden, zou de VRT beter de afl. van Schalkse Ruiters heruitzenden, of Mannen op de Rand, beiden met het super grappige duo Bart De Pauw- Tom Lenaerts.

@ Koen Wesseling

Bedankt! We nemen je suggestie ter harte, en hebben intussen al een aflevering van 'De Nieuwe Orde' opgezocht (die met Léon Degrelle). Die gaan we zeker ook nog aanbieden.

Berlijnse muur

De gasten die hier for free buschauffeurs de kliniek in boksen, zouden dit maar eens moeten onder ogen krijgen. Willen ze niet dan sturen we ze naar " A Clockwork orange". Toen dachten wij als pubers dat het alleen maar een futuristische film was... Alle respect voor de acteurs, maar het was niet zo, nietwaar Big Brother? Dan de hamvraag: is Big Brother selectief of zo? Maurice, ik hoop dat de huidig ellende niet ziet, je zou 96 uur per dag gaan werken uit idealisme; NEE, rust maar, dit komt nooit meer goed........

Maurice De Wilde

Fijn dat De Wilde vanonder het stof vandaan gehaald wordt. Hopelijk andere legendarische programma's ook. (De Nieuwe Orde, De Tijd Der Vergelding, De Jeugdcollaboratie)

Eindelijk!..

...wordt het zalige VRT-archief actief aangewend, en dan nog op een (redelijk) interactieve wijze. Prachtig, de verwachtingen zijn hooggespannen - bij de eerste selectie zit inderdaad de schitterende reportage over de Muur, maar die krijgt mijn stem niet want die werd onlangs (relatief toch) bij de 20ste verjaardag van de val van de Muur al eens heruitgezonden.
En ik ben akkoord met "anoniem": er moet ook perfect plaats blijven voor Virus - dat mooi complementair aan dit initiatief kan zijn.
Meer van dit alles !! Gebruik de kracht van dat archief !

Berlijn de muur

In 1961 hadden wij nog geen TV. Ik was 11 jaar en had helemaal geen besef en/of interesse voor wat er gebeurde in Berlijn. We hadden wel radio en een abonnement op het Nieuwsblad. Alleen de strip Suske en Wiske kregen mijn aandacht. Het neerhalen van de muur in 1989 heb ik wel aandachtig gevolgd op televisie.
Het fragment met Maurice De Wilde zou ik dus zeer graag zien.

Mooi initiatief trouwens van Canvas

@FRans Huyghe Hartelijk dank

@FRans Huyghe
Hartelijk dank voor uw reactie. Je kan nog stemmen tot maandag 12 uur voor jouw favoriet programma voor de uitzending van 04/09.

leuk initiatief

Maar geef virus ook nog een kans. Er kan toch plaats zijn voor goede (soms obscure) buitenlandse docu's en films?