Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Martine Tanghe en Philip Freriks 'dicteren' voor 60 deelnemers én voor de kijkers van Canvas en de Nederlandse Publieke Omroep de 23ste editie van het beruchte Groot Dictee der Nederlandse Taal. Ze doen dat in de prestigieuze vergaderzaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal in Den Haag.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Het Groot Dictee

Het dictee is deze keer opgesteld door auteur, journalist en televisiepresentator Adriaan van Dis. Kirsten Lemaire is de Canvas-reporter ter plaatse die de puntjes op de i zet en polst naar de sfeer bij de deelnemers. Het aantal deelnemers staat in verhouding tot de bevolkingsgrootte: dubbel zoveel Nederlanders als Vlamingen. Zoals elk jaar zijn er 10 bekende Vlamingen. Verder ook 10 lezers die werden geselecteerd door De Morgen. Daarnaast doen ook 20 bekende Nederlanders mee en 20 lezers die werden geselecteerd door De Volkskrant.

De Vlaamse BV's die deelnemen zijn: actrice Lien Van de Kelder, kunstenares Tinka Pittoors, zangeres Kato, politica Meyrem Almaci, hockeyspeelster Charlotte De Vos, presentator Luc Janssen, professor Rik Coolsaet en journalist Riadh Bahri.

Duur : 90 minuten

Tekst

Zijn waar wij niet zijn

Martine Tanghe en Philip Freriks

De dichter Charles Baudelaire die zonder kitschtrukendoos de schoonheid blasfemeerde door uit modder goud te destilleren, vergeleek het leven met een ziekenhuis waarin iedere patiënt coûte que coûte een ander bed opeist. Zo wenst de een het behaaglijk comfort van een vredige twee-onder-een-kapwoningwijk, de ander de kick van een no-goarea.

Wij willen zijn, waar wij niet zijn. Scheepsarts-dichter Slauerhoff, die alle wereldzeeën bevoer, werd godbetert een gedweeë dorpsdokter en jeremieerde dat op plattelandse achterafplaatsjes never nooit een laag-bij-de-grondse boerenkop werd gesneld.

Ervan uitgaande dat in een a-priorikeus ook een verlies besloten zit, wik en weeg ik mij een ons. Wat wordt het? Een armeluisleven zoals monniken propageren of de verrukkelijke weelde van de nouveaux riches?

Een megasimpel ge-sms’te mededeling of een minutieus gekalligrafeerd epistel? Zie ik zelf oorgelabelde vaarzen in halfduistere ophokstallen staan, dan verlang ik stante pede naar ruziënde orang-oetangs in een orchideeënrijk regenwoud.

Als ik spiksplinternieuwe suède molières of brogues moet inlopen, wil ik tegelijkertijd blootsvoets een mangrovebos in de afrotropische ecozone binnendringen. Spring-in-’t-veldleeuweriken in ruilverkavelde weiden doen mij verlangen naar de smaragdgroene valleien in Papoea waar een variëteit aan kasuarissen tussen de clangebieden weidt.

Deze strikt solitaire loopvogel met een basstem onder de drieëntwintig hertz wordt zelfs niet door oerwoudgeluidenervaren jagers gepercipieerd, laat staan door de sinds het indonesiseringsprogramma geëxcommuniceerde missionarissen.

Het extreme lokt meer dan het modale, de imperatief meer dan het ja en amen van de hofdignitaris. Dus liever hermelijn dan een livrei. Maar eenmaal geëquipeerd met een peniskoker, dan lokt de Volendammer broek. Na de Eiffeltoren de in- en intrieste metrobuis.

Zit ik voor een weids uitzicht mezelf te goed te doen aan de subtiel gearrangeerde amuses van een vijfgangendiner, dan wens ik me een patatje met uit de snackbar om de hoek. Deep down is het ik-besef tweeërlei: zowel burgemeester als swiebertje zijn.

Auteur: Adriaan van Dis

Winnaars

Vlaming wint Groot dictee 2012

Winnaar Edward VanhoveHet 23e Groot dictee der Nederlandse taal is gewonnen door Edward Vanhove, een 34-jarige Vlaamse ingenieur. Hij maakte slechts 3 fouten. Ook op de tweede plaats staat een Vlaming: Piet Goedghebeur met 10 fouten. Nederland volgt op plaats 3 met twee deelnemers: Timo Bomhof en Cees Otto met allebei 12 fouten. De beste bekende deelnemer is de Nederlandse journaal-presentator Herman van der Zandt met 17 fouten.

Adriaan van Dis schreef voor het Groot dictee 2012 de tekst 'Zijn waar wij niet zijn'. De deelnemers - 29 prominenten en 30 lezers van de Volkskrant en De Morgen - maakten gemiddeld 29 fouten.

Uitslag van het Groot dictee der Nederlandse taal 2012

 Edward Vanhove (België) 3 fouten
 Piet Goedghebeur (België) 10 fouten
 Cees Otto (Nederland) 12 fouten
 Timo Bomhof (Nederland) 12 fouten

Besten der prominenten

 Herman van der Zandt (Nederland) 17 fouten
 Rik Coolsaet (België) 20 fouten
 Ad van Liempt (Nederland) 20 fouten
 Aaf Brandt Corstius (Nederland) 21 fouten

Herman van der Zandt is nieuwslezer bij de NOS. Rik Coolsaet is hoogleraar Internationale Politiek in Gent. Ad van Liempt is journalist, en Aaf Brandt Corstius is schrijfster en columniste.

Speel online

Via grootdictee.ntr.nl kun je alle dictees sinds 2006 online spelen. Je kan er kiezen tussen het hele dictee, afzonderlijke zinnen of alleen woorden.